FMI ne intoarce spatele daca scadem TVA la alimente
Noul acord cu FMI, de tip preventiv, ar putea fi inghetat daca deputatii vor respinge cererea de reexaminare, propusa de presedinte, a legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza, anticipeaza analistii ING.
Un astfel de scenariu ar avea efecte negative asupra leului si asupra costurilor de finantare pentru Ministerul Finanelor.
Cererea de reexaminare formulata de presedintele de Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost respinsa, miercuri, de Senat, care a mentinut, astfel, textul legislativ initial.
Proiectul legislativ propus de opozitie a fost adoptat pe 19 octombrie anul trecut si trimis presedintelui spre promulgare, dupa ce deputatii puterii au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii este reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.
Cererea de reexaminare a presedintelui, in care se solicita renuntarea la aceasta prevedere, a fost respinsa de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "impotriva" si o abtinere.
Tot pe 19 octombrie 2010, Camera Deputatilor a adoptat si o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A doua zi, deputatii PDL, intre care si ministri, au sustinut ca au votat din greseala in favoarea celor doua proiecte.
Pe 2 noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu a anuntat ca retrimite Parlamentului cele doua legi.
Presedintele a declarat ca ar putea lasa sa intre in vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente daca cel care ii cere acest lucru ii garanteaza ca statul va mai putea sa plateasca salarii si pensii.
Mai multe despre:
#TVA alimente#acord FMI
Pe acelasi subiect: