Avem un nou acord cu FMI, in valoare de 3,46 miliarde de euro
Board-ul FMI a aprobat cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, bazata pe indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum si termenii viitoarei intelegeri. Romania urmeaza sa incheie un nou acord cu FMI, de tip preventiv, in valoare de 3,46 miliarde de euro.
"A fost cel mai scurt board pe care l-am avut in doi ani, pentru ca declaratiile scrise si raspunsurile verbale la intrebarile directorilor au fost suficient de clare si convingatoare. Perceptia unanima a fost pozitiva fata de ce s-a facut in Romania in ultimii doi ani. Dincolo de discutiile si dezbaterile interne din Romania, la nivelul comunitatii internationale a existat si exista preceptia ca prin eforturile din ultimii doi ani Romania are printre cele mai bune perspective din regiune (...) Se inchide o etapa de doi ani cu sacrificii mari din partea populatiei, dar cu efecte extrem de benefice pentru viitor", a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, citat de Mediafax.
Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,09 miliarde DST ( 3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.
Tanasescu a precizat ca membrii board-ului FMI au apreciat ideea de a asigura continuitate printr-un program care va privi in principal probleme de reforma structurala nerezolvate pana in prezent.
"Sigur ca mai sunt probleme, cum ar fi arieratele sau situatia intreprinderilor de stat (...) A fost insa foarte bine primita ideea unui acord care sa creeze continuitate tocmai pe problemele nerezolvate, pentru ca viitoarea intelegere se va concentra in principal pe reforme structurale", a continuat Tanasescu.
In februarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca la finele lunii martie comitetul director a Fondului Monetar International va discuta cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by si termenii viitorului acord de tip preventiv cu Romania.
Valoarea viitorului acord cu FMI va fi de aproximativ 3,6 miliarde de euro.
O misiune comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a fost la inceputul lunii februarie la Bucuresti pentru cea de-a saptea evaluare a acordului, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.
Autoritatile romane au decis sa nu mai acceseze ultima transa, de aproximativ un miliard de euro, din actualul acord cu FMI, considerand ca rezervele BNR sunt suficiente. La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.
Spre deosebire de actualul acord, cand Ministerul Finantelor Publice a avut la dispozitie imprumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, in viitoarea intelegere sumele puse la dispozitie de catre CE vor putea fi atrase, in caz de necesitate, numai de catre Banca Nationala.
Prin noul acord FMI si UE vor tine la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana), bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta.
BNR a tras in cadrul actualului program 9,5 miliarde de euro din suma totala aprobata de aproape 13 miliarde de euro pusa la dispozitie de la FMI, in timp ce Ministerul Finantelor a primit 2,4 miliarde de euro. Pachetul total de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale este de aproximativ 20 de miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: