Romania, fruntasa Europei la crestere economica. De ce nu e suficient. Explicatiile viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu
Romania a avut, alaturi de Ungaria si Polonia, una din cele mai mari cresteri economice din UE in primul trimestru, insa un avans de 3,8% nu ajuta economia romaneasca sa recupereze decalajele fata de alte state sau sa adopte euro in 2019, apreciaza viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Sigur ca trei si ceva la suta nu ne ajuta, nu ne face sa prindem din urma celelelate tari UE, sa adoptam euro in 2019, tari ca Romania trebuie sa creasca mai mult, dar este un bun pas inainte", a declarat joi Bogdan Olteanu la conferinta est-europeana a TMA Europe, potrivit Mediafax.
Viceguvernatorul BNR s-a referit si la criza din Ucraina, mentionand ca Romania se afla in "partea buna" a regiunii, beneficiind chiar de intrari de capital, cum a fost si cazul Poloniei. El a aratat ca toate statele, cu exceptia Poloniei, au simtit criza ca o "pauza" in procesul de recuperare a economiilor fata de cele UE, fiind cea mai importanta tinta a guvernelor din regiune.
"Suntem pe partea buna a regiunii care, din pacate, ca sa zic asa, a beneficiat de tragedia Ucrainei, nu ca am fi vrut noi sa beneficiem, dar pur si simplu uneori asa e viata. Si in plus, examinand limita rasariteana a stabilitatii, unde ne aflam noi, cu exceptia Poloniei, toti au simtit criza ca o pauza in procesul de recuperare a economiilor lor fata de economiile UE, deci noi trebuie sa avem procesul acesta de recuperare a dezvoltarii economice in cadrul UE si asta e cea mai importanta tinta a guvernelor din aceasta regiune a Europei", a spus Olteanu.
Romania a inregistrat in primul trimestru, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeana (UE), de 3,8%, in timp ce media UE s-a situat la 1,4%, arata date publicate, joi, de Eurostat.
In ceea ce priveste creditarea bancara, oficialul BNR le-a spus expertilor europeni in administrarea restructurarii afacerilor ca in Romania finantarea este mai stricta decat in alte regiuni din cauza barierelor de reglementare si a costurilor aferente mai mari, a dezintermedierii financiare, toate acestea fiind consecinte naturale ale crizei economice.
"Noi, la Banca Nationala, vedem deja o mica expansiune a creditarii dupa multi ani in care creditarea n-a crescut. De asemenea, sunt semne de viata pe bursa, speram ca finantarea corporatista se va diversifica", a punctat oficialul BNR, aratand ca 90% din finantarea din Romania se realizeaza prin banci, ceea ce nu este "normal si echilibrat".
El a mentionat ca pe piata locala exista foarte multe active imobiliare, iar dintre cele cu probleme sunt multe pachete cu proprietati imobiliare industriale, ceea ce inseamna ca este "mult loc pentru turnaround management" si ca este nevoie de multi experti in domeniu pe piata. Olteanu este membru al organizatiei TMA Romania, infiintata in urma cu trei ani ca filiala a TMA Global (Turnaround Management Association), cu sediul central la Chicago, SUA.
"Cel mai optimist semn al TMA Romania este faptul ca o parte dintre membrii nostri au fost numiti CEO la diverse companii din Romania in ultimii doi ani, iar asta arata ca e nevoie de experti in turnaround si ca avem oameni foarte buni pe care-i putem oferi pietei", a concluzionat oficialul bancii centrale.