Obligatiunile Romaniei si Ungariei, printre marii beneficiari ai celei mai grave iesiri de capital din Rusia. Scenariile analistilor economici pentru tara noastra
Obligatiunile emise de Romania si Ungaria sunt cei mai mari beneficiari de pe pietele emergente europene ai fondurilor retrase de investitori din Rusia din cauza riscurilor generate de criza ucraineana, potrivit Bloomberg.
Eurobondurile Romaniei si Ungariei au generat pentru investitori randamente de 5%, respectiv 4,7%, de la incursiunea presedintelui rus, Vladimir Putin, in regiunea Crimeea la inceputul lunii martie.
Chiar daca obligatiunile Rusiei au urcat in ultimele doua saptamani, se afla inca in declin cu 0,6% in aceasta perioada, una dintre cele doua tari in scadere dintre cele 56 care intra in componenta Bloomberg Dollar Emerging Market Sovereign Bond Index.
Recuperarea economica a Europei ajuta tarile din Europa de Est sa reduca deficitele si sa atraga cumparatori pentru obligatiunile emise, in timp ce Rusia este afectata de cele mai grave iesiri de capital incepand din 2008, cauzate de conflictul cu Ucraina.
Romania si Ungaria au inregistrat in 2013 cea mai buna situatie a contului curent de pana acum si sunt astfel mai bine pozitionate pentru a rezista unor turbulente la nivel international, noteaza Bloomberg.
"Odata cu imbunatatirea fundamentelor Romaniei si Ungariei, obligatiunile (acestora, n.r.) atrag investitorii care cauta alternative mai sigure la Rusia. Cele doua tari nu ar scapa neatinse daca ar escalada criza ucraineana, dar acesta nu este scenariul pe care il anticipam", a declarat Roxana Hulea, analist pentru piete emergente la Societe Generale, intr-un interviu telefonic de la Londra.
Societe Generale a redus recomandarea privind datoria in dolari emisa de Romania la "underweight" (echivalent cu vinde), dupa ce obligatiunile s-au intarit intr-o asemenea masura incat "nu mai pot fi clasificate drept active cu randament ridicat", a afirmat, intr-o nota catre clienti, Regis Chatellier, director pentru strategia pe piete emergente la Societe Generale, in Londra.
Banca franceza a recomandat cresterea expunerii pe Ungaria si Africa de Sud.
Randamentul obligatiunilor cu scadenta in august 2023 emise de Romania pe piata internationala se aflau miercuri, la pranz, in scadere cu 0,03%, la 4%. Rata se afla in declin cu 0,83 puncte procentuale in acest an. Randamentul obligatiunilor Ungariei scadente in februarie 2023 se situeaza la 4,61%, potrivit Bloomberg.
Chiar daca investitorii au obtinut de pe urma obligatiunilor Romaniei si Ungariei castiguri ce depasesc media de 4,3% inregistrata de la sfarsitul lunii februarie pentru datoria emisa de tari emergente, Europa de Est pe ansamblu a ramas in urma, cu numai 3,2%, din cauza temerilor ca o agravare a conflictului dintre Rusia si Ucraina ar afecta perspectivele de crestere economica.
Obligatiunile in dolari emise de Polonia au generat pentru investitori un randament de 1,5% in aceeasi perioada, iar cele ale Letoniei 0,8%. In acelasi timp, titlurile Africii de Sud au adus 4,6%, cele ale Turciei 7,9%, iar ale Argentinei 12%.
Iesirile de capital din Rusia s-ar putea inversa acum, intrucat investitorii exclud riscurile ca Putin sa invadeze Ucraina sau sa anexeze alte regiuni ale tarii, a declarat Jack Arnoff, partener la Elbrus Capital Partners, din Londra.
Accelerarea cresterii economice si investitiile straine au ajutat Romania sa scada deficitul de cont curent la 1,1% din PIB anul trecut, cel mai redus deficit incepand cel putin din 2004. Contul curent al Ungariei a inregistrat un surplus record de 3% in trimestrul al patrulea, fata de un deficit de 7,4% in urma cu cinci ani.
"Se inregistreaza un trend mai puternic al intrarilor de capital in obligatiuni ale Romaniei, din cauza crizei din Ucraina. Investitorii privesc acum la tarile care au stabilitate macroeconomica, iar Romania arata mult mai bine decat altele", a declarat directorul adjunct al Trezoreriei, Diana Popescu, intr-un interviu acordat Bloomberg.
Costul asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscurilor de neplata (default) pe o perioada de de cinci ani prin contracte CDS (credit-default swaps) a scazut cu 0,39 puncte procentuale in acest an si a ajuns marti la 1,45%, un minim a sase ani inregistrat si saptamana trecuta, potrivit datelor CMA. Costurile asigurarii datoriei scad odata cu imbunatatirea perceptiei investitorilor privind bonitatea.
"Daca ar fi sa aleg o alternativa la Rusia, aceasta ar fi Romania", a declarat Stanislava Pravdova, analist pentru piete emergente la Danske Bank. In cazul Ungariei, contractele CDS au inregistrat o scadere de 0,7 puncte procentuale, la 1,9%, in timp ce pentru Rusia au urcat cu 0,57 puncte, la 2,23%.