Daca necesarul de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar coboara de la 6,2 miliarde de euro la 3,6 miliarde de euro, Guvernul va avea nevoie de mai multi bani pentru serviciul datoriei (inclusiv cea pe termen scurt), scrie Mediafax.

Astfel, necesarul de finantare pentru platile in contul datoriilor urca de la 11,4 miliarde de euro in 2011 la 13,6 miliarde de euro in acest an.

Guvernul va avea cele mai mari cheltuieli in privinta datoriilor de pe piata interna, de 12 miliarde de euro, fata de 10,7 miliarde de euro in anul anterior, in timp ce necesarul pentru finantarea serviciului datoriei externe avanseaza de la 700 milioane de euro la 1,6 miliarde de euro.

Chiar daca necesarul de finantare s-a redus, Guvernul va imprumuta mai mult ca anul trecut. "Necesarul este de 17,2 miliarde de euro, dar Guvernul anticipeaza atragerea de finantari in valoare de 18 miliarde de euro. Guvernele se «suprafinanteaza» cateodata pentru a avea o rezerva in cazul unor necesitati neasteptate in perioade de incertitudine", a precizat pentru Mediafax analistul Moody's, Atsi Sheth.

Anul trecut, Guvernul a imprumutat fonduri doar pentru a acoperi necesarul de finantare de 17,6 miliarde de euro. Principala sursa de finantare va ramane si in acest an piata interna, prin emisiuni de instrumente financiare, a caror valoare va urca de la 13,5 miliarde de euro la 13,7 miliarde de euro, se arata in analiza Moody's.

Guvernul va creste si valoarea finnatarilor de pe piata externa, de la 4,1 miliarde de euro anul trecut la 4,3 miliarde de euro. In timp ce finantarile din surse multilaterale, bilaterale si altele vor cobori de la 2,6 miliarde de euro in 2011 la 1,8 miliarde d euro, emisiunile de instrumente financiare pe piata externa vor creste de la 1,5 miliarde de euro la 2,5 miliarde de euro.

Ministerul Finantelor a imprumutat de la inceputul acestui an 17,7 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro), depasind programul anuntat pentru primul trimestru, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR. De asemenea, Finantele au imprumutat in ianuarie 1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA din ultimii 16 ani.

Dupa necesarul de finantare calculat ca procentaj din PIB, Romania se situeaza pe pozitia a treia in randul a 11 state din regiune, cu 12%, peste media Europei Centrale si de Est de aproape 10%. Inaintea Romaniei se afla Ungaria (16,1% din PIB) si Cehia (12,2%).

La nivelul Europei Centrale si de Est, Moody's estimeaza un necesar de finnatare al guvernelor de peste 164 miliarde de euro, in scadere cu 3,4% fata de anul trecut.