"Prioritatea numarul 1 este asigurarea unei cresteri economice durabile. Reformele au creat premisele unei cresteri economice durabile. Premisele, dar trebuie sa avem in vedere si contextul international, criza financiara mondiala si din Europa. In acest context, continuarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala si a reformelor deja incepute in primul acord reprezinta o ancora esentiala pentru credibilitatea externa", a spus Dragoi, la preluarea de mandat.

Noul ministru al Finantelor a aratat ca pana in prezent au fost construite bugete pentru restabilirea sustenabilitatii, iar de acum se va urmari o majorare a veniturilor, dar numai printr-o colectare mai buna, cu o legislatie fiscala stabila si coerenta.

"Legislatia fiscala a fost in buna parte armonizata si vrem s-o aplicam corect, ceea ce va duce la un mediu concurential mai sanatos", a spus Dragoi.

El a aratat ca esentiala va fi si eficientizarea cheltuielilor bugetare, prin prioritizarea proiectelor si promovarea celor cu rentabilitate mare. "Banii sunt, au fost alocati si in bugetele din 2010 si 2011. Trebuie sa ne orientam pe prioritizare, astfel incat banul cheltuit sa asigure o eficienta maxima", a adaugat ministrul.

Ministrul Finantelor crede ca suma de 6 miliarde de euro bugetata pentru absorbtia de fonduri europene in acest an este una realista. Uitati-va la ISPA. A inceput mai greoi, dar spre final am recuperat. Ajungem la 95% absorbtie, o performanta pentru toate statele nou intrate in UE", a spus Dragoi.

Ungureanu catre Dragoi: "Vei avea de lucru. Probabil, trebuie sa-ti faci birou la Guvern"

Premierul Mihai Ungureanu l-a avertizat pe ministrul Finantelor ca va avea mult de lucru si va fi, probabil, obligat sa isi amenajeze un birou la Palatul Victoria, alaturi de cel al lui, remarcand totodata ca portofoliul a fost transferat fara "crize de personalitate si orgolii consumate gresit".

"Bogdane, stiu sigur ca o sa ai de lucru, o sa-ti faci probabil birou la Guvern si o sa mai vii si pe aici, la minister, din cand in cand. Tranzitia de la postul de secretar de stat la cel de ministru este una lina, fara crize de personalitate si orgolii consumate gresit", a spus, vineri, Razvan Ungureanu, prezent la ceremonia de instalare a noului ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi, scrie Mediafax.

El a multumit fostului ministru Gheorghe Ialomitianu pentru faptul ca, la vremuri grele, a reusit cu discretie, dar eficacitate "sa tina deasupra apei barca ce plutea pe o mare in deriva".

In privinta noului ministru, premierul a aratat ca, "spre deosebire de multi alti inalti functionari guvernamentali", Dragoi a invatat sa lucreze in echipa si a gasit mereu solutii la probleme cu un calm imperial.

In sala in care a fost organizata ceremonia de preluare a mandatului de ministru, Ungureanu l-a remarcat pe secretarul de stat Gheorghe Gherghina si si-a amintit, zambind, ca a avut cu acesta "lupte grele bugetare".

Bogdan Dragoi va fi investit in functia de ministru al Finantelor. La ceremonie este prezent si premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Bogdan Dragoi, pana acum Secretar de Stat la Finante, este fiul generalului in rezerva Dan Dragoi, este considerat apropiat de Adriean Videanu si a fost, inca de la 22 de ani, analist de afaceri in telecom de sute de milioane de euro.

Ungureanu: "Ministrii Economiei si Finantelor trebuie sa colaboreze, vor fi ori amandoi, ori niciunul"

Guvernul se va concentra in acest an asupra finalizarii proceselor de privatizare in curs, iar ministrul Economiei va trebui sa colaboreze permanent cu cel al Finantelor, acestia fiind deja anuntati ca sunt obligati sa pastreze o astfel de relatie de colaborare, a afirmat premierul Mihai Ungureanu.

"In intalnirea noastra de aseara, pe ministrul Economiei si pe ministrul Finantelor i-am pus impreuna si le-am zis : «De acum inainte, ori amandoi, ori niciunul». E doar o mica diferenta de inaltime intre ei, in rest e bine", a spus, astazi, Ungureanu, prezent la ceremonia de instalare a noului ministru al Economiei, Lucian Bode.

Premierul a aratat totodata ca procedurile de numire a unui manager privat la companiile de stat vor fi incheiate in perioada imediat urmatoare.

Ungureanu a dezvaluit totodata ca intre el si fostul ministru de resort Ion Airton exista o prietenie "interesanta", ei mergand impreuna la Festivalul de Teatru de la Sibiu.

Cine este noul ministru al Finantelor

In varsta de 31 de ani, Bogdan Dragoi a avut o cariera fulminanta in ultimul deceniu, dupa ce a absolvit in 2002, cu magna cum laudae, specializari in relatii Internationale si Economie la Universitatea Tufts-Fletcher din Boston, in SUA.

Bogdan Dragoi a demisionat din functia de presedinte al Comitetului Reprezentantilor de la Fondul Proprietatea (FP), dupa ce a fost nominalizat in functia de ministru al Finantelor Publice. Potrivit Actului Constitutiv al Fondului, in cazul unui loc vacant in Comitet se convoaca de urgenta adunarea generala a actionarilor pentru numirea unui nou membru.

Pentru perioada de pana la decizia actionarilor, ceilalti membri ai Comitetului vor desemna un membru interimar, potrivit unui comunicat al FP transmis joi Bursei.

Noul Guvern a depus aseara juramantul in fata presedintelui Traian Basescu.