Juncker a afirmat ca Grecia nu mai trebuie sa se astepte la solidaritate din partea celorlalte state din zona euro, atat timp cat nu poate implementa reformele convenite cu institutiile financiare internationale.

"Daca ar fi sa stabilim ca nimic nu mai merge in Grecia, nu ar mai exista un nou program, si asta ar insemna ca ar fi nevoiti sa declare falimentul in martie", a spus el.

Perspectiva falimentului ar trebui sa incurajeze Atena "sa-si arate muschii" in privinta implementarii reformelor, a adaugat oficialul luxemburghez.

Discutiile din Grecia privind noul acord de "bailout", reformele necesare si restructurarea datoriei de stat au continuat duminica, premierul Lucas Papademos incercand sa obtina angajamente ferme din partea principalilor lideri politici locali pentru implementarea reformelor cerute de institutiile financiare internationale.

Grecia trebuie sa incheie cu succes negocierile cu creditorii externi, cu liderii politici autohtoni si cu detinatorii privati de obligatiuni, astfel incat redactarea si aprobarea acordurilor de finantare externa si restructurare a datoriilor sa aiba loc in timp util, pentru a asigura refinantarea obligatiunilor grecesti de 14,5 miliarde euro care vor ajunge la scadenta la mijlocul lunii martie.

Negocierile s-au impiedicat insa de opozitia liderilor politici de la Atena fata de masurile cerute de institutiile financiare internationale pe piata muncii, respectiv scaderea salariului minm si taierea bonusurilor de sarbatori.

Directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, unul dintre principalii negociatori din partea creditorilor privati ai Greciei, a declarat ca falimentul statului elen si prabusirea economiei grecesti "ar deschide cutia Pandorei", impiedicand revenirea economica in zona euro.