" Intrarea Greciei in zona euro a fost dezastruoasa. Au cheltuit prea mult, n-au inteles ca intrasera intr-un sistem care le impunea sa ramina competitivi si cu sectorul public sub control", a declarat David Vines, profesor de economie la Universitatea Oxford, specialist in moneda unica si expert in crize financiare.

"Spania si Portugalia sunt urmatoarele pe lista. Mai ales Spania e vulnerabila pentru ca avea sectorul constructiilor foarte dezvoltat si s-a prabusit brusc, ducind la somaj urias. Mai rau, ei nu sunt suficient de competitivi si nici nu-si pot permite sa-si devalorizeze singuri moneda", a mai declarat David Vines.

Frica de efectul tip domino a sporit cand agentiile de rating au degradat atat Portugalia cat si Spania. Un demers caruia unii incearca totusi sa-i puna punct.

"Nu se poate sti daca piata creeaza ratingul de tara ori ratingul antreneaza situatia de pe pietele financiare. Tocmai de aceea n-ar trebui sa luam atat de in serios calificativele agentiilor de evaluare, chiar daca acestea au rostul lor", a declarat Dominique Strauss-Kahn, director FMI.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale asigura ieri ca bancile grecesti prezente in Romania nu au probleme cu lichiditatile si nu dau semne ca ar intentiona sa retraga capital din tara noastra.

Deblocarea rapida a ajutorului pentru Grecia este cruciala pentru ca Atena sa nu intre in incapacitate de plata. Pe 19 mai, Grecia trebuie sa ramburseze 9 miliarde de euro creditorilor.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!