Salut bunavointa de care a dat dovada Visa Europe in reducerea taxelor de interschimb si in a-si face reglementarile mai transparente”, a declarat comisarul pe probleme de concurenta, Joaquin Almunia.

Aceasta decizie a Visa Europe ii afecteaza exclusiv pe romanii care calatoresc in strainatate si platesc acolo prin intermediul cardului de debit, precum si pe cei care fac plati online, dar tot in afara. Media comisioanelor va fi limitata in Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Malta, Suedia, Luxemburg si Olanda.

Termenii acordului stabilit acum intre Visa Europe si CE nu au un impact direct asupra utilizatorilor de carduri din Romania. Acest acord se aplica doar tranzactiilor transfrontaliere cu carduri Visa de debit emise in Romania, in timp ce comisioanele interne sunt stabilite local, intre Visa si bancile membre”, au declarat pentru incont.ro reprezentantii Visa Europe din tara noastra.

Visa face aceasta mutare pentru a indupleca CE sa renunte la investigatiile antitrust in ceea ce priveste cardurile de debit. Cercetarile continua insa in legatura cu cardurile de credit.

Comisia Europeana a anuntat in decembrie 2007 ca sistemul de taxare impus de MasterCard pentru tranzactiile internationale realizate prin intermediul cardurilor a incalcat regulile de competitie impuse de Uniune. In urma cu un an, MasterCard a luat o decizie similara celei de luni a celor de la Visa, de taiere a comisioanelor.

Iar in 2008, Comisia Europeana a lansat o investigatie referitoare la comisioanele de 0,7% din valoarea tranzactiei, percepute de Visa Europe, insa compania a sustinut atunci ca acestea sunt necesare pentru acoperirea costurilor.

In total, cardurile Visa reprezinta o treime din cardurile de plata emise in intreaga Zona Economica Europeana (EEA), conform datelor CE. Potrivit aceleiasi institutii, Romania ocupa locul 14 in ceea ce priveste comisioanele aplicate unui cont cu card, costul acestuia din urma fiind de peste 80 de euro pe an, plus taxele de 0,2-0,5% de retragere de numerar de la bancomat.