Esti rau platnic la banca? Te poti trezi cu evaluatorii la usa! VIDEO!
Bancherii fac un pas inapoi cand vine vorba despre locuintele luate prin credit, care urmeaza sa fie reevaluate. Chiar daca valoarea casei ipotecate a scazut, doar clientii care au restante risca sa fie pusi sa vina cu o noua garantie. Romanii care se stiu ca ratele la zi pot sta linistiti.
Asadar, cei care sunt cu ratele platite la zi nu au de ce sase teama, nici ca li se vor cere garantii in plus, nici ca le va creste dobanda si nici ca le va fi executata locuinta al carei pret a scazut prea mult.
Bancherii atrag insa atentia ca restantierii se vor trezi in mod sigur cu un evaluator la usa, care va verifica daca apartamnetul a fost bine intretinut.
Bancherii sunt obligati de regulile Bancii Nationale sa reevalueze anual valoarea garantiilor ipotecare, insa ei ar prefera sa nu trimita un evaluator pe capul fiecarui client. Nu de alta, dar o astfel de operatiune facuta individual, apartament cu apartament si casa cu casa, ii costa pe bancheri de 10-15 ori mai mult decat una facuta pe baza unor preturi de piata stabilite de companii de consultanta imobiliara.
Asa ca bancile comerciale incearca sa obtina aprobarea BNR pentru ca reevaluarea garantiilor sa poata fi facuta in acte, fara sa mai trimita un expert la usa fiecarui client. Ramane de vazut ce va raspunde Banca Nationala.
Cel mai probabil valoarea s-a redus sub 100.000 de euro. In cazul in care clientul respectiv nu mai poate plati ratele la credit, banca este nevoita sa il execute dar nu va mai putea recupera in totalitate suma imprumutata.
Reevaluarea imobilelor in garantie va permite bancilor sa cunoasca mai bine ce pot obtine prin executare. Dar in functie de clauzele din contract clientii pot refuza vizita bancii.
In cazul clientilor rau-platnici, banca are varianta de a restructura sau rescadenta un credit, iar pe baza reevaluarii garantiilor actuale poate solicita si garantii suplimentare.
"Reevaluarea garantiilor nu va afecta clientii bun-platnici. (...) Orice om prevazator se duce la doctor sa faca o consultatie, cel putin o data la doi ani. Asta trebuie sa faca si bancile, sa-si evalueze starea de sanatate a creditelor pe care le-au dat", a declarat directorul Directiei Supraveghere in BNR, Nicolae Cinteza, citat de Mediafax.
El a aratat ca singurul posibil inconvenient pentru clientii care isi platesc la timp datoriile ar putea fi reprezentat de acceptarea vizitei unui funcţionar bancar care sa constate ca imobilul este in bune conditii.
Pe acelasi subiect: