Paraschiv a precizat ca, pana in prezent, bancherii au refuzat sa se constituie in asociatii patronale, tocmai pentru a nu se putea negocia un contract colectiv de munca, salariile fiind negociate individual.

"Nici bancile si nici asiguratorii nu au constituit asociatii sau uniuni patronale, dorinta de a nu avea un contract colectiv de ramura fiind unul dintre motive. Cele doua asociatii profesionale, ARB (Asociatia Romana a Bancilor, n.red.) si UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania, n.red.) nu au reprezentare patronala. La ARB a existat propunerea de a se transforma asociatia intr-o uniune patronala, dar bancile s-au opus”, a spus Paraschiv, citat de Mediafax.

El a mai spus ca sindicatele vor negocia contractual colectiv de munca direct cu cele cinci confederatii patronale representative la nivel national, iar bancile si asiguratorii vor fi obligati sa-l accepte.

Paraschiv a explicat ca, in prezent, salariul minim brut pe ramura nu depaseste 1.200 de lei, ceea ce inseamna mai putin de 1.000 de lei net.

Potrivit Statisticii,  salariul mediu net pe banca a urcat, anul trecut, cu 24,3%, de la 3.028 lei in 2008 la 3.765 lei, la un efectiv de angajati in scadere cu 5,1%.