Concluziile studiului ”Banking Banana Skins 2010” pentru Romania arata ca perspectivele pentru sistemul bancar sunt dificil de prognozat. Bancherii se tem de fragilitatea economiei, de impactul creditelor neperformante si de scaderea profitabilitatii asupra bancilor.

O alta ingrijorare este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intarzia relansarea economica. Unii respondenti considera ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului; altii sunt preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor.

Nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza.

Sistemul bancar romanesc a evitat faza initiala a crizei financiare de la sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majora pentru bancile romanesti, pe masura ce recesiunea va duce la un numar din ce in ce mai ridicat de insolvente si falimente printre companiile locale. Bancile anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite si sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma in pierderi reale pentru creditori”, a declarat Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanta, PricewaterhouseCoopers Romania.

De asemenea, la nivel global, respondentii au indicat faptul ca ”politizarea bancilor”, ca urmare a interventiilor de salvare si a operatiunilor de preluare de catre stat, reprezinta principala amenintare pentru situatia financiara a bancilor.

Este o ironie faptul ca deciziile politice sunt percepute ca risc in conditiile in care bancile s-au vazut in situatia de a fi salvate prin interventia statelor. Este evidenta o criza in relatia dintre banci si societate si vor fi necesari cativa ani pentru a se restabili increderea. Pana atunci insa, bancile vor opera cu un anumit handicap financiar”, a declarat David Lascelles, editorul raportului.

Multe dintre riscurile identificate de catre acest studiu – cum ar fi ”Riscul de credit” – pornesc de la ingrijorarea privitoare la efectele recesiunii asupra sectorului bancar. Cei mai multi respondenti s-au declarat pesimisti cu privire la perspective, temandu-se de o ”recesiune in W” ce va genera un nou val de credite neperformante. Atmosfera a fost foarte pesimista indeosebi in regiunea Asia-Pacific, acolo unde respondentii s-au declarat preocupati de posibilitatea ca un nou ”balon speculativ” sa se sparga fapt care ar putea duce la un colaps al increderii in pietele de credit.

Studiul reflecta de asemenea o ingrijorare cu privire la capacitatea bancilor de a se gestiona in siguranta. Alti factori precum calitatea managementului riscului, guvernanta corporatista si recompensarea managementului sunt de asemenea in topul potentialelor riscuri.