“Avem un deficit bugetar mare si vom avea si anul viitor, din aceasta cauza presiunile pe dobanzi vor ramane si nu vor scadea mult mai repede. Practic, finantarea deficitului bugetar incetineste scaderea dobanzilor”, a declarat pentru incont.ro Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Mai clar, de la anul statul va avea doua principale variante de imprumut: de la bancile din Romania prin emisiuni de titluri de stat si de la bancile si fondurile de investitii din strainatate prin emisiuni de eurobonduri, a explicat pentru incont.ro Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Asta inseamna ca intr-un fel sau altul, statul, depinzand de finantare, va fi la mana bancilor.

Ionut Dumitru mai crede ca presiunea pe pastrarea dobanzilor la un nivel inalt va fi mare in 2011 insa mai mica decat in 2009.

“Atata timp cat cursul nu se depreciaza exista lichiditate in piata destula si pentru finantarea statului si pentru cea a mediului privat”, a explicat Dumitru.

Mihai Tanasescu a mai spus ca deficitul bugetar se va reduce in functie de felul in care statul va aplica reformele de restructurare a cheltuielilor publice.

“Sunt sigur ca Romania va continua acordul cu FMI, insa viitorul va fi unde tip precautionary,care nu implica acordarea de sume de bani, ci un fel de parteneriat pentru continuarea reformelor. Trebuie accelerata reducerea de cheltuieli publice ”, a declarat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI este de parere ca primele efecte ale masurilor guvernului Boc de reducere de cheltuieli se vor vedea in a doua jumatate a acestui an.

In prezent, desi a anuntat zeci de mii de disponibilizati din sistemul bugetar, Guvernul inca este la stadiul de evaluare. Totusi, economistii sunt optimisti. Ei spun ca daca banii cheltuiti de stat nu au scazut, totusi cheltuielile publice au fost tinute in frau si nu au crescut.