Reducerea cheltuielilor pentru investitii a mentinut bugetul pe excedent si in octombrie
Executia bugetara s-a incheiat la 31 octombrie pentru a doua luna consecutiv cu excedent, care a urcat de la 0,06% din PIB in septembrie la 0,29% din PIB, in conditiile cresterii veniturilor si reducerii cheltuielilor pentru investitii fata de primele zece luni din 2013.
Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 177,5 miliarde lei, au fost cu 6,5% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 26,3% din PIB.
Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,78 miliarde de lei), accize (+2,29 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,76 miliarde de lei), impozitul pe profit (1,23 miliarde de lei), impozit pe salarii (+473 milioane de lei) si TVA (+271 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 41,6%, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,5%) si venituri nefiscale (+1,1%).
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 900 milioane de lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 175,6 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 0,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au redus in termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere in PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 4%, ca urmare a majorarii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, precum si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile se mentin sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent (-8,1%).
Cele pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, fata de 22,6 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.