Raport OCDE: Economiile dezvoltate vor incetini, iar pietele emergente vor avea dificultati
Criza datoriilor
Cresterea economica a statelor dezvoltate va incetini in urmatoarele luni, in timp ce pietele emergente vor continua sa se confrunte cu dificultati, se arata intr-un raport publicat luni de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), scrie Wall Street Journal, preluat de Agerpres.
Perspectivele economice continua sa se deterioreze in SUA, Marea Britanie, Japonia si Italia, in timp ce avansul Germaniei pierde din avant.
Datele OCDE arata ca este putin probabila o accelerare a cresterii economiei mondiale in acest an, dupa ce in anii precedenti avansul a fost dezamagitor. Totusi, cele mai recente informatii arata ca PIB-ul Chinei isi revine dupa incetinirea din ultimele luni, care a alimentat temerile ca a doua economie mondiala se indreapta spre o aterizare dura (hard landing).
Autoritatile de politica monetara din intreaga lume au reactionat la inrautatirea perspectivelor de crestere. In martie, BCE a anuntat noi masuri de relaxare cantitativa (QE) pentru a stimula cresterea si inflatia. In ianuarie, Banca Centrala a Japoniei a adoptat masuri similare, in timp ce alte banci centrale, din Suedia pana in India, si-au relaxat politica monetara.
Indicatorul calculat de OCDE pentru cele 34 de state membre ale organizatiei, a scazut in februarie la 99,6 puncte, de la 99,7 puncte in ianuarie.
Indicatorul sugereaza ca ritmul de crestere a economiei zonei euro s-a atenuat, la 100,5 puncte, cresterea ramane stabila in Franta (100,9 puncte). In Germania, indicatorul a scazut in februarie la 99,7 puncte, de la 99,8 puncte in ianuarie, in Marea Britanie de la 99,2 la 99,1 puncte, iar in Italia de la 100,8 la 100,7 puncte.
In China si Brazilia, in februarie indicatorul s-a mentinut la 98,4 puncte si, respectiv, 97,7 puncte, in timp ce in Rusia s-a stabilizat la 98,2 puncte.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.
Pe acelasi subiect: