"In cadrul negocierilor privind restructurarea Volksbank din februarie 2012, RZB a convenit sa preia active VBAG (Österreichische Volksbanken-AG - n.r.) in valoare de aproximativ 1 miliard euro. Astfel ar trebui sa rezulte degrevarea capitalului VBAG", se spune in comunicat.

Cele doua banci au selectat o prima transa de active, care urmeaza sa fie transferate la Raiffeisen Bank International.

Volksbank si RZB vor continua negocierile in urmatoarele saptamani pentru a lua o decizie privind restul activelor vizate. Raiffeisen ar putea prelua si alte credite ale clientilor VBAG din Austria si pe plan international, precum si o parte din afacerile internationale de leasing ale Volksbank.

Cele doua banci austriece sunt prezente si in Romania.

Activele Raiffeisen Bank International pe piata romaneasca au crescut in primul trimestru cu 6,5%, la 6,37 miliarde euro. Soldul creditelor catre clienti a scazut cu 0,7%, la 4,19 miliarde euro, in timp ce depozitele constituite la banca au urcat cu 5,7%, la 3,99 miliarde euro.

Volksbank detine in Romania active de circa 4 miliarde euro. Volksbank trebuie sa vanda pana la sfarsitul anului 2017 subsidiara din Romania, conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeana, care prevede si renuntarea la alte active.

In luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.