"Din nefericire, economia in Europa de Est nu are o situatie atat de buna si nu isi revine atat de repede pe cat am anticipat, dar exista diferente majore intre tari. (...) Marea problema este reducerea costurilor. Cele transfrontaliere si nu doar in Europa de Est. Acolo unde nu sunt bariere de limba, precum in tarile din Comunitatea Statelor Independente, Rusia si Ucraina, in fosta Iugoslavie sau in Cehia si Slovacia, analizam infiintarea unor cente comune de servicii", a spus Karl Sevelda, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Kleine Zeitung, preluat de Mediafax.

Intrebat cat de dure trebuie sa fie reducerile de costuri, seful RBI a afirmat: "Trebuie sa fie masive, daca vrem macar sa ne mentinem profitul stabil".

"Chestiunea costurilor va fi absolut cruciala in lunile si anii care urmeaza. Din cauza situatiei economice, oportunitatile de crestere sunt limitate. In consecinta, trebuie incercat pe partea de costuri, sa fie luate toate masurile care conduc la o imbunatatire a profitabilitatii", a declarat Sevelda intr-un interviu separat pentru ziarul austriac Kurier.

Grupul nu intentioneaza sa se retraga din nicio tara, iar pe unele piete, inclusiv Romania, vrea sa dezvolte afacerile, mai ales pe segmentul de retail.

"Nu avem intentia de a ne retrage dintr-o regiune. In Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia, Romania si Austria vrem sa crestem, mai ales pe partea de retail bancar. Pe alte piete avem in vedere o crestere usoara sau stagnare", a spus directorul RBI.

Sevelda a preluat postul de director general al RBI la 7 iunie, dupa demisia din aceasta functie a lui Herbert Stepic. Sevelda lucreaza de 15 ani la Raiffeisen si anterior numirii ca sef al grupului a ocupat postul de director general adjunct.
Profitul inregistrat de RBI in Romania a stagnat in primul trimestru la 30 milioane euro, pe fondul scaderii veniturilor din dobanzi, cresterii incasarilor din comisioane si reducerii cheltuielilor si a provizioanelor.