Raiffeisen: Soldul creditului din Romania va creste cu aproape 50% pana in 2017
Soldul creditelor din sistemul bancar romanesc va urca cu 25 miliarde euro pana in anul 2017, cu o rata medie de crestere de 7,9% pe an in moneda locala, respectiv de 8,4% in euro, estimeaza analistii Raiffeisen Research intr-un raport transmis luni.
Cele mai mari piete din regiunea Europei Centrale si de Est, Rusia si Polonia, vor inregistra totodata cele mai accentuate rate de crestere a creditului exprimat in euro in perioada analizata, de 13%, respectiv 10% pe an, potrivit Raiffeisen. Astfel, soldul creditelor va urca cu 580 miliarde euro in Rusia si cu 130 miliarde euro in Polonia, anticipeaza analistii bancii austriece.
Cehia, Slovacia si Romania vor inregistra cresteri cuprinse intre 7-9% pe an, astfel ca soldul creditelor va avansa cu 38 miliarde euro in sistemul bancar ceh, cu 25 miliarde euro in cel romanesc, respectiv cu 19 miliarde euro pentru bancile slovace.
Perspectivele de crestere a creditului exprimat in euro arata "mai putin promitator" in Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, noteaza Raiffeisen Research. Astfel, in Ungaria, soldul va creste cu 13 miliarde euro pana in 2017, cu o rata medie de 4,6% pe an, iar Bulgaria va inregistra un avans de 3,6% pe an, cu 6 miliarde euro, estimeaza Raiffeisen.
Majoritatea bancilor din regiune considera ca Ungaria si Romania sunt cele mai dificile piete, insa evolutiile politice si economice recente reprezinta motive de incurajare.
"Aceasta este valabil mai ales pentru piata bancara romaneasca, unde unele institutii cu performante mai bune se pregatesc deja pentru revenire, fapt indicat de vanzarea portofoliului de retail al Citibank catre RBI (Raiffeisen Bank International - n.r.) si de preluarea anuntata a afacerilor bancare retail are RBS de catre UniCredit", a declarat intr-un comunicat analistul Jovan Sikimic de la Raiffeisen Research.
Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in martie cu 0,5% fata de februarie, la 223,88 miliarde lei (51,82 miliarde euro), ca urmare a avansului inregistrat la imprumuturile in valuta, potrivit datelor anuntate in aprilie de BNR.
In perioada mentionata, creditul in lei a scazut cu 0,3%, la 84,14 miliarde lei, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 1%, la 139,73 miliarde lei (exprimat in moneda europeana, creditul in valuta a scazut cu 9,7 milioane euro).
Fata de martie 2012, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 0,2% (-5,2% in termeni reali), pe seama majorarii cu 3,4% a componentei in lei (-1,8% in termeni reali) si a diminuarii cu 2,3% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 3,1%).
Creditul guvernamental a scazut in martie cu 3,4% fata de luna anterioara, la 73,17 miliarde lei (16,93 miliarde euro), iar fata de martie 2012 a inregistrat o diminuare de 9,6% (-14,1% in termeni reali). (In ceea ce priveste datele BNR, valorile in euro au fost calculate la cursul oficial anuntat luni, de 4,32 lei pentru un euro.)