Raportul Raiffeisen releva faptul ca, in timp ce majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est (ECE) au dat semne de revenire, inca de la sfarsitul lui 2009, pentru ca in 2010 sa isi revina complet, economia Romaniei a continuat sa scada si in 2010.

In ECE, economia Romaniei a fost in mod evident una dintre cele mai afectate de criza economica globala. Cu toate acestea, declinul PIB-ului Romaniei pare sa fi atins punctul maxim in 2010, cand a scazut cu 1,3 procente”, spune Peter Brezinschek, de la Raiffeisen Research.

Acesta apreciaza ca in 2011 activitatea economica a tarii va cunoaste o revenire treptata, in principal datorita cresterii cererii externe care va conduce la exporturi mai mari si la o crestere de 1,5% a PIB-ului.

Rata inflatiei va scadea semnificativ in 2011

Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa scada semnificativ in 2011, desi aceasta va ramane la un nivel ridicat comparativ atat cu celelalte tari din Uniunea Europeana cat si cu tinta bancii centrale.

Posibilitatea ca rata inflatiei din Romania sa fie de peste 4,5 procente nu poate fi complet exclusa, spun analistii. „Inflatia va continua sa fie o provocare serioasa pentru banca centrala si un factor important in deciziile de politica monetara din 2011”, este convins Brezinschek.