Banca nu va mai putea sa-ti ia bani din cont daca nu platesti rata!
Deputatii din Comisia pentru buget, finante au decis astazi sa interzica bancilor introducerea in contractele de credit a clauzelor prin care creditorul poate debita conturile de depozit (chiar neajunse la termen) ale consumatorului in caz de neplata, cu exceptia depozitelor colaterale.
Un alt amendament adoptat tot in unanimitate stipuleaza interzicerea introducerii in contractele de credit a clauzelor prin care creditorul poate declara scadent anticipat creditul in cazul in care consumatorul nu si-a indeplinit obligatiile conform altor contracte de credit incheiate cu alti creditori sau celor incheiate cu alti creditori.
La acelasi articol, deputatii au mai aprobat un amendament prin care se interzice introducerea in contractele de credit a clauzelor prin care creditorul impune consumatorului incheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse in garantie cu o societate agreata de banca.
Grupul parlamentar PSD va sustine aplicarea OUG 50 si pentru creditele aflate in derulare, dar va opta pentru eliminarea prevederilor care dau dreptul ANPC de a ridica autorizatia de functionare a unei banci, a anuntat presedintele Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.
"Grupul parlamentar PSD va sustine ca ANPC sa nu aiba capacitatea de a ridica autorizatiile unor institutii de credit, pentru ca aceasta ar putea sa induca un risc efectiv in sistemul bancar. (...) Iar in legatura cu aplicarea prevederilor OUG 50 la creditele in derulare, noi credem ca aceasta chestiune nu intra in conflict cu prevederile directivei europene si de asemenea nu reprezinta un risc real pentru stabilitatea sistemului bancar, ci ar putea sa aduca mai multa transparenta si sa stimuleze competitivitatea intre institutiile de credit, de aceea noi ramanem pe pozitie si sustinem aplicarea prevederilor OUG 50 si la creditele in derulare", a spus Stefan.
El a reiterat ca va incerca sa faca tot ceea ce este "omeneste posibil" pentru a urgenta dezbateriale in comisie, astfel incat raportul sa fie depus in cursul acestei saptamani, iar saptamana viitoare ordonanta sa fie votata in plen.
Stefan a declarat marti, ca ordonanta privind creditele populatiei ar putea fi adoptata miercuri de deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci si saptamana viitoare in plenul Camerei, dupa ce presedintele Traian Basescu a atentionat ca actul trebuie adoptat cat mai rapid.
Basescu a trimis, luni, o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor, prin care solicita aprobarea de urgenta a legilor privind salarizarea unitara, sistemul unitar de pensii, legea bugetului de stat si a asigurarilor sociale de stat pentru 2011, precum si a OUG 50/2010.
Presedintele a aratat in scisoare ca legea de aprobare a OUG 50 trebuie realizata "prin protejarea drepturilor consumatorilor si imbunatatirea transparentei in sistemul de creditare bancara a populatiei, asigurand un echilibru in legatura cu nevoie de stabilitate in sistemul financiar, pe baza garantarii ca Directiva Europeana 48/2008/CE este respectata".
El mentioneaza ca adoptarea cat mai rapida a celor patru legi reprezinta conditii esentiale perntru ca Romania sa finalizeze cu succes acordul cu FMI, UE si Banca Mondiala, dar si faptul ca stie ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program.
Saptamana trecuta, Basescu sustinea insa ca OUG 50 nu este o preconditie de acordare a urmatoarei transe de la FMI, dar ca trebuie gasita o solutie echilibrata.
Pe de alta parte, modificarea OUG 50 privind creditele populatiei, astfel incat sa asigure transparenta dar si stabilitate financiara, figureaza ca una dintre cele 5 preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe, enumerate in forma scrisorii suplimentare stabilite la 1 noiembrie, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizeaza ca prevederile nu vor fi aplicate contractelor in derulare.
Pe acelasi subiect: