Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, a mentionat ca este surprins de mesajul presedintelui, intrucat pana in prezent reprezentantii Guvernului intarziau dezbaterile in legatura cu OUG 50.

"Iata ca acum primim o scrisoare de la presedinte care ne atentioneaza asupra faptului ca adoptarea in parlament a OUG 50 este una dintre cele patru conditionalitati legate de accesarea transei de la FMI si Uniunea Europeana.
Pana aici presedintele a fost corect. Mai departe as putea sa spun ca modul in care a formulat solicitarea in legatura cu Ordonanta 50 este intr-o limba pasareasca care nu spune nimic si, de fapt, vrea sa ascunda un lucru pe care nu stie cum sa si-l asume. Conditionalitatea FMI priveste eliminarea din textul ordonantei a articolului care face ordonanta aplicabila creditelor in derulare si eliminarea articolului care da competenta ANPC-ului de ridicare autorizatiilor de creditare ale bancilor", a afirmat Stefan.

Deputatul este convins ca dezbaterile pe seama ordonantei privind creditele populatiei vor progresa miercuri.

"Daca noi maine adoptam raportul, saptamana viitoare poate sa fie in plen", a concluzionat Stefan.

Basescu a trimis, luni, o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor, prin care solicita aprobarea de urgenta a legilor privind salarizarea unitara, sistemul unitar de pensii, legea bugetului de stat si a asigurarilor sociale de stat pentru 2011, precum si a OUG 50.

Presedintele a aratat in scisoare ca legea de aprobare a OUG 50 trebuie realizata "prin protejarea drepturilor consumatorilor si imbunatatirea transparentei in sistemul de creditare bancara a populatiei, asigurand un echilibru in legatura cu nevoie de stabilitate in sistemul financiar, pe baza garantarii ca Directiva Europeana 48/2008/CE este respectata".

El mentioneaza ca adoptarea cat mai rapida a celor patru legi reprezinta conditii esentiale perntru ca Romania sa finalizeze cu succes acordul cu FMI, UE si Banca Mondiala, dar si faptul ca stie ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program.

Saptamana trecuta, Basescu sustinea insa ca OUG 50 nu este o preconditie de acordare a urmatoarei transe de la FMI, dar ca trebuie gasita o solutie echilibrata.