"Daca in cursul lunii decembrie vom reusi sa finalizam setul de legi, adica Legea pensiilor, salarizarii, bugetul de stat-sunt preconditii, in ianuarie vom primi transa de la FMI care merge pentru consolidarea rezervei BNR, dar si cele 1,2 miliarde de euro de la UE care merg pentru acoperirea deficitului. Marea problema dezbatuta legata de OUG 50 nu este insa o preconditie de acordare a transei", a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca este "clar" ca trebuie gasita o solutie echilibrata.

"Este clar ca ne-am angajat la o solutie echilibrata in continutul ei, in care nici bancile sa nu plateasca ceea ce eventual unii nu ar vrea sa platesca, dar nici cei creditati, beneficiarii de credite, sa nu fie tapi ispasitori pentru pierderile inregistrate de banci, deci va trebui sa gasim o solutie a echilibrului si cred ca se va gasi", a mai spus seful statului.

La ultima misiune de evaluare de la Bucuresti, reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene (CE) au cerut autoritatilor romane sa modifice OUG 50 in conformitate cu directiva europeana, adica prevederile acesteai sa nu se aplice si contrcatelor de credit aflate deja in derulare.

Pe de alta parte, desi CE a cerut explicatii Romaniei legate de aplicarea OUG pana la sfarsitul lunii octombrie si ameninta cu declansarea procedurii de infringement, ANPC a anuntat, ieri, ca aceste explicatii au fost amanate pana la sfarsitul anului.

Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind creditele de consum se afla in dezbatere la Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, dupa ce a fost aprobata in Senat fara nicio modificare.