La Congresul PSD s-au facut sambata jocurile pentru sefia partidului. Din carti au iesit de bunavoie Radu Mazare si Miron Mitrea, care l-au sustinut pe Victor Ponta. Acesta a mai avut un aliat de seama, pe presedintele Consiliului National al partidului, Adrian Nastase. La randul sau, Cristian Diaconescu s-a retras din cursa si l-a sustinut pe Mircea Geoana.

In cele din urma, Victor Ponta a iesit invingator. Echipa lui Ponta este formata din vicepresedintii: Ecaterina Andronescu (1070 voturi), Dan Nica (814 voturi), Gheorghe Nichita (775), Marian Vanghelie (667), Ioan Toma (667), Rodica Nassar (629), Titus Corlatean (739), Ion Prioteasa (576), Robert Negoita (561), Ion Calea (538), Ion Chelaru (517), Marian Oprisan (520), Valeriu Zgonea (517), Adrian Severin (506).

Cine este Victor Ponta?

Victor Ponta s-a nascut pe 2 septembrie 1970. Dupa Revolutie a absolvit Facultatea de Drept. Din 1998 pana in 2000 a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
Intre 2000 si 2001 a fost coordonator al Biroului de Combatere a Spalarii Banilor.
Activitatea ca procuror il face remarcat de Adrian Nastase, care il aduce in Guvern, in calitate de sef al Corpului de Control al Guvernului.
In 2003 devine vicepresedinte al PSD si este ales presedinte al Organizatiei de Tineret.
La Congresul PSD din 2006 este ales vicepresedinte al partidului.
In 2004 este ales deputat, fiind, pana in 2008, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
La alegerile parlamentare uninominale din 2008 este ales deputat de Gorj.
Ponta a asigurat, in timpul celor nou luni ale guvernului PDL-PSD condus de Emil Boc, functia de ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul.
Ponta s-a casatorit cu Daciana Sarbu, fiica lui Ilie Sarbu, vicepresedinte PSD, ministru al Agriculturii in Guvernele Nastase si Boc.

"Victor Ponta are sange in el. Si, daca am gasit un baiat care are sange in el, eu vreau sa-l las pe el. De aceea, cei care doreau sa ma sustina pe mine, sustineti-l pe Victor", a spus sambata Radu Mazare.

Si Miron Mitrea i-a acordat voturile lui Ponta. "In timpul acestei conferinte am decis ca mai important decat candidatura mea, mai important decat sa ne luptam intre noi este sa schimbam actuala conducere a partidului, care a dus partidul intr-o zona cel putin discutabila, intr-o zona in care mie personal mi-e rusine sa stau. (...) Eu am sa ma retrag din candidatura si dau toate voturile mele lui Victor Ponta", a a declarat Mitrea, adaugand ca daca Adrian Nastase ar mai fi candidat si-ar fi retras candidatura in favoarea acestuia.

"Congresul va trebui sa dea un mesaj de schimbare. Sprijinul meu este pentru Victor Ponta, dar si pentru o echipa innoita", a spus la randul lui Adrian Nastase. "Pentru mine, aceasta optiune e simpla. L-am ajutat pe Victor Ponta, la inceputul carierei sale, sa intre in Guvern si sa intre in PSD. L-am sprijinit sa ajunga lider al TSD si a devenit apoi cel mai dinamic sef de organizatie de tineret din tara. Imi este usor sa il sustin, fiindca Victor Ponta are majoritatea calitatilor pe care eu cred ca ar trebui sa le aiba un lider autentic", si-a argumentat Nastase decizia pe blogul sau.

"Ii multumesc lui Cristian Diaconescu pentru un discurs extrem de bun si ii multumesc si lui Mircea Geoana pentru eforturile din acesti 5 ani", a mai declarat Nastase, adaugand ca membrii partidului trebuie sa arate "respectul cuvenit lui Ion Iliescu".

Pe de alta parte, Cristian Diaconescu si-a anuntat retragerea din competitie, sprijinindu-l pe Mircea Geoana. "M-am gandit mult, deosebit de serios. Nu am sa ma asociez la ideea de fragmentare a partidului. Lucrez cu Mircea Geoana de 16 ani si sunt singurul din aceasta sala care are pretentia ca il stie. In acest moment nu voi mai continua sa candidez si ii voi oferi sprijilul meu lui Mircea Geoana", a declarat el.

Fostul lider al PSD, Mircea Geoana, a sustinut sambata ca se incearca inlaturarea sa de la presedintia Senatului. "Exista un plan care nu este legat de scaunul meu, ci de eliminarea noastra, nu a mea, de la conducerea Senatului. Este un lucru pe care adversarii nostri il urmaresc in mod deliberat. Sunt unii de aici prinsi in acest joc", a spus Geoana, mentionand ca va cere convocarea unui Congres extraordinar pentru modificarea Statutului.

Ion Iliescu a refuzat sa spuna pe cine sustine in cursa pentru sefia partidului: "Eu vreau sa iasa o echipa compusa din oameni care au dovedit si capacitate, si posibilitati, si perspective de dezvoltare. Sunt foarte multi candidati, fiecare va trebui sa judece din acest punct de vedere. Eu am respins ideea atacului in haita, adica formare de echipe in spatele sau in jurul unui candidat. Sa iasa fiecare si sa se lupte pentru el la functia de presedinte pe de o parte, la celelalte functii pe de alta parte si sa iasa cei mai buni pentru fiecare dintre functii, iar cei mai buni alesi sa formeze o echipa, pentru ca sunt membri ai aceluiasi partid", a spus presedintele de onoare al PSD.

In cursa pentru sefia PSD s-au inscris initial noua candidati: Andrei Alexandru (Bucuresti), Dorela Alistar (Bucuresti), Ioan Domonco (Dorohoi), Cristian Diaconescu (Bucuresti), Victor Moraru (Amara, Ialomita), Mircea Geoana (Dolj), Victor Ponta (Gorj), Miron Mitrea (Vrancea) si Radu Mazare (Constanta).

Congresul de sambata nu a fost lipsit de momente mai putin obisnuite. Trei "vrajitoare de magie alba" (foto galerie) au mers la Romexpo pentru a scoate "flacara violet" din sala unde se desfasoara sedinta, spunand ca prin puterile lor au reusit sa opreasca un iminent conflict in interiorul partidului.


Sursa foto: Mediafax, Octav Ganea - Gandul