Bugetul intra azi in dezbaterea Parlamentului. Printre amendamente: TVA mai mic pentru case
Bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat vor intra in dezbaterea Senatului si Camerei Deputatilor in urmatoarea ora, din cele aproape 6.000 de amendamente depuse de catre parlamentarii, printre cele aprobate se numara aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la constructia de locuinte, dar si scaderea contributiei de asigurari sociale cu patru puncte procentuale.
De asemenea, intentia autoritatilor este de a pastra neschimbata valorea punctului de pensie pentru 2010, cu operarea in continuare a actualizarii la inflatie, iar o alta masura deja aprobata de comisiile parlamentare face referire la eliminarea nedeductibilitatii TVA pentru automobile.
Planul guvernantilor este si de a elimina impozitul minim pentru microintreprinderi.
Un buget insuficient pare a fi la Sanatate, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, spunand deja, in cadrul audierilor, ca intrevede aparitia mai multor probleme legate de achizitia de medicamente compensate si gratuite.
Cu toate acestea, bugetul in cauza a fost adoptat de parlamentari cu un numar de patru amendamente ce nu presupun suplimentari de fonduri, ci "redistribuiri" in cadrul diferitelor capitole. O suplimentare de fonduri destul de serioasa, de 2,1 miliarde de lei a fost parafata insa pentru Ministerul Agriculturii.
De asemenea, Ministerul Justitiei va beneficia de 2,78 miliarde de lei pentru asigurarea drepturilor la uniforma, echipament specific si norma de hrana pentru functionarii publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, potrivit unui amendament aprobat de comisii.
Partidele parlamentare au pareri diferite in ceea ce priveste bugetul de stat pe 2010 si daca UDMR va vota proiectul de lege in cauza, PSD si PNL par decise sa se impotriveasca. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, citat de Mediafax, ca parlamentarii Uniunii vor vota proiectele de buget pentru 2010, chiar daca este vorba de un buget auster.
Totodata, PSD a decis ca parlamentarii partidului sa voteze impotriva proiectelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca liberalii nu vor vota bugetul de stat, pe care l-a calificat drept "o colectie de pusculite de partid".
In cazul PSD, presedintele formatiunii politice, Mircea Geoana, a declarat ca parlamentarii vor vota impotriva, insa vor sustine amendamentul care creste punctul de pensie la 45%.
"Pozitia noastra este de a sustine punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie. Va trebui sa fie discutata separat si problema contribuÅ£iilor pentru asigurari sociale, dar pentru noi punctul de pensie de 45% reprezinta o obligaÅ£ie politica si un angajament faÅ£a de pensionarii acestei Å£ari. Daca am accepta acest buget, ar trebui sa acceptam faptul ca punctul de pensie ar trebui sa scada la 39%, faÅ£a 43,8 % cat este în 2009, de aceea erodarea puterii de cumparare a pensionarilor si a celor cu venituri mici este o situaÅ£ie de neacceptat", a afirmat Geoana, citat de Mediafax.
De altfel, si PNL a anuntat ca parlamentarii partidului nu vor vota proiectul de buget pe 2010, dar isi vor sustine amendamentele proprii.