Programul Kogalniceanu sta pe loc. Peste jumatate dintre IMM-urile care au cerut credite au fost respinse. Doar 5% au semnat contract
O treime dintre firmele eligibile pentru creditele prin programul Mihail Kogalniceanu nu au stabilit nici macar un prim contact cu banca. Mai mult de jumatate dintre IMM-urile prezente la banci au fost respinse pe motiv ca nu au dosarul complet, doar 5% dintre firme semnand contracte.
Statistica, prezentata intr-un document oficial citat de Mediafax, indica situatia in primele trei luni de aplicare ale programului, respectiv in perioada 9 septembrie - 9 decembrie 2011.
Prin programul "Mihail Kogalniceanu", statul garanteaza in proportie de 80% creditele accesate de intreprinderile mici si mijlocii si subventioneaza cu pana la 70% dobanda calculata pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 6,5% pe an. Garantia statului nu trece insa de 100.000 de lei.
Suma acordata reprezinta 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar valoarea este limitata la 30% din cifra de afaceri daca firma are si alte facilitati de credit, perioada de rambursare fiind stabilita la maximum un an.
Pentru perioada 2011-2013, guvernul estima la data lansarii programului un numar de 28.000 firme beneficiare, dintre care 4.000 in acest an. Documentul citat releva ca, in primele trei luni de aplicare a programului, 3.412 firme au depus 3.208 dosare pentru credit, dintre care Agentia pentru Implementarea Proiectelor IMM a evaluat 2.800 si a admis 2.443 dosare.
In acelasi interval, 28% dintre firmele ale caror dosare au fost admise spre a primi garantia statului nu au stabilit nici macar un prim contact cu banca selectata desi au primit notificarea de acceptare de principiu la finantare din partea agentiei, se arata in document.
In acelasi timp, din cele 1.767 de firme care s-au prezentat la banca, doar in cazul a 44% s-a considerat ca au depus documentatii complete, conditie obligatorie pentru ca institutiile de credit sa inceapa evaluarea dosarelor.
Aproape 800 de firme au procesele in evaluare la banci
Doar 776 firme au intrat la banci cu dosarele in procesul de evaluare, dintre care 227 (29%) au fost respinse si 233 (29%) au primit hotarari de aprobare de credite, numai 120 (16%) dintre acestea semnand deja contractul de credit. Raportat insa la totalul celor 2.443 firme ale caror dosare au fost aprobate de agentia guvernamentala, numarul beneficiarilor cu credite semnate este de doar aproximativ 5%.
Cele 10 institutii bancare partenere in acest program sunt Alpha Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banc Post, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank. Conform documentului, cele mai multe contracte de credit (75% din total) au fost semnate, in intervalul analizat, la OTP Bank (26%), Banca Transilvania (19%), Alpha Bank (17%) si BRD (13%).
Pana la 9 decembrie, valoarea totala a dobanzii subventionate platita de agentia statului a depasit cu putin 4.616 lei, pentru 36 dosare de credit. La inceputul lunii noiembrie, Agentia pentru Proiectele IMM informa ca bancile au aprobat in doua luni doar 15 credite pentru firme mici si mijlocii garantate de stat prin programul Mihail Kogalniceanu, din 2.000 de dosare analizate si transmise institutiilor bancare, si solicita bancilor sa reduca timpul de solutionare a dosarelor.
In acelasi context, reprezentantii Fondului de Garantare au mentionat ca analiza unui dosar, in cazul in care acesta este complet, nu dureaza mai mult de cateva ore.
Raspunsul bancilor a fost atunci ca durata mare de procesare a dosarelor este generata de faptul ca beneficiarii nu se prezinta la banca in timp util (5 zile lucratoare) de la primirea notificarii privind acordul de principiu pentru subventionarea dobanzii, transmisa de catre Agentia pentru IMM-uri, sau se prezinta cu documentatia incompleta, precizand ca in mod normal, evaluarea ar dura doua saptamani, din momentul primirii dosarelor complete.
Agentia pentru Proiectele IMM mai arata ca bugetul alocat pentru acest an nu a fost consumat si ca este nevoie de o mai buna promovare a programului.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: