"Criza economico-financiara mondiala constituie cauza principala care a condus la cresterea semnificativa, in ultimul an, a ratei falimentelor in randul afacerilor mici si mijlocii in lume, iar Romania desigur ca nu putea face exceptie", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta denumit "Cardul Kogalniceanu pentru IMM", elaborat de Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.

Astfel, Fondul National de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, in numele si in contul statului, creditele pe care IMM-urile le contracteaza.

Garantia statului va acoperi cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobanzi si comisioane datorate de beneficiar institutiei de credit, insa nu va trece de 100.000 de lei. Dobanda va fi subventionata in proportie de 50% si nu va depasi 125.000 de lei/an/beneficiar.

Aproape 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor benefia de acest program, iar bugetul total pentru subventii este de 165 milioane de lei pentru perioada 2011-2013.

Cine beneficiaza de facilitatile garantate de stat

Schema de ajutor se va aplica doar in cazul firmelor care au pana la 250 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro sau care detin active totale ce nu depasesc 43 milioane de euro.

Pentru a putea aplica la acest program, beneficiarul trebuie sa sa constituie in favoarea finantatorului si a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, proportional cu procentul de garantare, o garantie reala mobiliara - gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare.

"Prin aplicarea prevederilor acestui proiect de ordonanta de urgenta se urmareste, totodata, ca, valorificand oportunitatile aparute pe piata, IMM-urile sa poata evolua sanatos, astfel incat sa creasca durata vietii lor active", se mai arata in nota de fundamentare.

Ministerul Economiei arata ca printre dificultatile cu care se confrunta IMM-urile se regaseste accesul dificil la creditare, 30,51% din firme confruntandu-se cu aceasta dificultate. In ceea ce priveste intensitatea dificultatilor legate de creditare, pe o scara de la 1 la 5 costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare o medie de 2,89.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, aproape 8.000 de firme au intrat in insolventa in primele patru luni ale acestui an, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada din 2010. In acelasi interval, peste 8.600 de societati si-au suspendat activitatea, cu 68% mai putine decat cele din anul anterior.

Anul trecut, peste 21.000 de firme au intrat in insolventa, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand aproape 20.000 de societati au intrat in incapacitate de plata.

Citeste si:

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Topul Forbes al celor mai bine platite celebritati care nu au implinit 30 de ani

Wall Street s-ar putea confrunta cu o noua confrunta cu o noua criza financiara. 10 semne care arata o perspectiva negativa