"Avand in vedere efectul de multiplicare, cele 600-700 milioane euro, garantii acordate de stat in cadrul acestui program, pot sustine credite de 2,5-3 miliarde de euro pentru firmele mici si mijlocii pentru capitalul de lucru", a spus astazi la lansarea programului "Mihail Kogalniceanu", Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, citat de Mediafax.

Inscrierea firmelor mici si mijlocii in program a inceput la ora 10:00, in prima zi de inscrieri fiind deja inregistrate aproximativ 60 cereri de finantare.

La program s-au inscris zece banci, si anume: Alpha Bank, BRD, Bancpost, CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Garanti Bank, OTP Bank, Procredit Bank, Banca Transilvania si Unicredit Tiriac.

Bugetul alocat programului pentru acest an este de 24 milioane de lei, urmand sa beneficieze de ajutor in cadrul programului 4.000 de beneficiari.

Pentru anul urmator, bugetul creste la 70 milioane de lei, iar pentru 2013 la 71 milioane de lei.

Prin program, IMM-urile pot accesa o linie de credit in valoare maxima 125.000 lei pe an, cu o dobanda partial subventionata, in cuantum de 70% din dobanda calculata pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 6,5% pe an.

Totodata, IMM-urile vor beneficia de o garantie de stat, care acopera 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 100.000 lei.

Valoarea creditului nu poate depasi jumatate din cifra de afaceri a firmei din ultimele 12 luni, iar in cazul in care societatea mai are un credit, facilitatea va fi de doar 30% din rulajul din ultimul an.

"Subventionarea dobanzii este foarte importanta pentru IMM-uri, pentru ca, din pacate, dobanzile in Romania sunt mai ridicate decat in celelalte tari din Uniunea Europeana", a afirmat Ion Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri.

Programul este apreciat de reprezentantii mediului de afaceri, care considera ca astfel firmele mici si mijlocii vor putea avea acces la credite la costuri mici, intr-un timp scurt si garantate de stat.

"Programul va avea atat efecte directe, respectiv capitalizarea firmelor cu probleme, impulsionarea crearii de noi firme si implicit crearea de noi locuri de munca, dar si indirecte, pentru ca firmele vor crea astfel noi produse, cu implicatii pozitive asupra bugetului de stat", a precizat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.

Programul a fost lansat vineri dimineata, primele dosare de creditare fiind inmanate in prezenta premierului.
Prin programul "Mihail Kogalniceanu", statul garanteaza in proportie de 80% creditele accesate de intreprinderile mici si mijlocii si subventioneaza cu pana la 50% dobanzile acestora. Garantia statului nu trece insa de 100.000 lei.

Suma acordata reprezinta 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar valoarea este limitata la 30% din cifra de afaceri daca firma are si alte facilitati de credit.

Numarul estimat de beneficiari de credite in cadrul programului in perioada 2011-2013 este de 28.000 de firme.
Pot beneficia de facilitati acordate prin program firmele care nu se afla in dificultate, nu se afla in litigiu in calitate de parati cu Ministerul Finantelor Publice, Economiei si Comertului si cu institutia de credit partenera, au minimum doi de activitate consecutiv, nu au credite restante.

Citeste si:

Tabletele au invins. Cresterea livrarilor mondiale de PC, incetinita

Agricultura ecologica, intre hrana viitorului si o bula speculativa. De ce renunta producatorii la culturile eco si cum se explica diferentele de preturi