Zoellick considera ca problemele economice ale tarilor europene sunt de departe mai grave decat cele ale SUA. In plus, el crede ca revoltele recente din Marea Britanie ar putea "indulci" ori chiar amana planul de masuri de austeritate pregatit de oficiali.

El spune ca nu exista solutii gata stabilite pentru problemele Europei. "In ultimele cateva saptamani, lumea a trecut de la o recupere dificila, cu o crestere buna pentru tari emergente si pentru unele economii precum cea a Australiei si acum intram intr-o noua faza, mult mai periculoasa", arata el.

Presedintele Bancii Mondiale mai arata ca liderii europeni trebuie sa rezolve urgent problema datoriei publice, iar structurile Uniunii Europene, asa cum sunt ele acum, fac ca eficienta masurilor de reforma sa scada. "Nu este la fel ca in 2008, cand am trecut printr-o criza financiara globala. Am trecut deja printr-un soc, dar, chiar si asa multe din tarile dezvoltate au sistem fiscal inca dezechilibrat", adauga acesta.

El a estimat ca această criza a fost pe cale sa tranforme sistemul financiar mondial si sa mute polii economii importante catre China, India, Brazilia si Asia.

Citeste si

De maine, biletele CFR se vor scumpi cu 18%

Top 5 sportivi cheltuitori. Cum au pierdut ei averi de milioane de dolari