Obama: O spirala necontrolata a crizei din zona euro ar fi dezastru pentru economia mondiala. Cat de slabe sunt tarile UE?
Presedintele american Barack Obama a avertizat, marti, ca producerea "unei spirale necontrolate" si a unui default in zona euro ar avea un efect dezastruos asupra economiei mondiale, relateaza Reuters.
"Trebuie sa ne asiguram ca pentru rezolvarea problemei sunt puse in practica cele mai bune idei", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, la Casa Alba.
Oficialul german a spus la randul sau ca tarile din zona euro au interesul comun ca problemele unuia dintre statele membre sa nu zdruncine stabilitatea regiunii care foloseste moneda unica.
"Daca o tara are probleme si pune astfel in pericol intreaga zona euro, este in interesul fiecarui stat sa se asigure ca regiunea nu este afectata in ansamblul ei", a aratat Merkel.
Ea a adaugat ca statele membre vor actiona astfel incat sustenabilitatea masurilor sa fie garantata.
Cei doi lideri au avut o discutie ampla referitoare la criza datoriilor, iar Obama a spus ca Germania va avea un rol esential in rezolvarea situatiei.
Surse din zona euro au declarat ca se contureaza o propunere pentru un al doilea program de asistenta financiara pentru Grecia, de 80 miliarde euro -100 de miliarde euro.
"Am incredere ca liderii germani, impreuna cu alte personalitati majore din Europa vor contribui ca Grecia sa revina la crestere, iar datoriile acesteia sa devina sustenabile", a afirmat Obama.
Presedintele american a adaugat ca Statele Unite s-au angajat ca colaboreze cu europenii in aceasta problema, atat la nivel bilateral, cat si prin intermediul unor institutii precum FMI.
Obama a mentionat criza datoriilor drept unul dintre factorii externi negativi care afecteaza economia americana.
Prezenta lui Merkel la Washington marcheaza prima vizita a unui lider european la Casa Alba, in timpul presedintiei lui Obama.
Parteneriatul aratat de cei doi lideri nu mascheaza diferentele avute in anumite probleme economice si de securitate.
Statele Unite au sustinut cu precautie actiunea militara in Libia, in timp ce Germania si-a nemultumit partenerii din NATO prin refuzul de a participa.
Obama a spus ca se asteapta ca Germania sa ajute Libia odata ce Gaddafi nu va mai fi la putere si i-a multumit lui Merkel pentru sprijinul dat in Afganistan.
Datoria zonei euro va atinge nivelul maxim de 87,8% din PIB-ul regiunii in 2012
Datoria zonei euro va atinge probabil un nivel maxim de 87,8% din Produsul Intern Brut al regiunii anul viitor si va intra apoi pe o panta descendenta, daca tarile membre vor respecta planurile de consolidare a bugetelor, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Reuters.
In document, o evaluare a reformelor si programelor de stabilitate ale celor 17 state din zona euro, se arata ca datoria va scadea la 87% din PIB in 2013 si la 85,1% in 2014.
Deficitul bugetar agregat din zona euro se va reduce anul viitor la 3,1% din PIB, de la 4,3% in acest an.
In 2013 si 2014, deficitul va cobori la 2,1%, respectiv la 1,3%, potrivit estimarilor Comisiei.
UE: Probleme si in Ungaria cu deficitul
Ungaria trebuie sa suplimenteze masurile incluse in planul de consolidare fiscala, pentru a aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB anul viitor, potrivit recomandarilor Comisiei Europene publicate marti, referitoare la politicile economice si sociale ale tarilor membre, transmite Reuters.
Romania face parte dintr-un grup de cinci tari pentru care Executivul Uniunii nu a facut recomandari speciale, intrucat asistenta financiara de care beneficiaza din partea UE si FMI este conditionata de respectarea unor programe ambitioase, concentrate pe consolidarea fiscala si reforme economice structurale.
Prioritatea acestor state este de a aplica programele convenite, aceasta fiind singura recomandare a CE.
Cele cinci state sunt Grecia, Irlanda si Portugalia, membre ale zonei euro si beneficiare ale unor programe de sustinere financiara din partea UE si FMI din cauza datoriilor publice mari, si Romania si Letonia.
In privinta Ungariei, CE recomanda cresterea eforturilor de consolidare fiscala, pentru a atenua deteriorarea situatiei bugetului din punct de vedere structural, in 2011, cand va exista un excedent bugetar de 2% ca urmare a unor venituri de natura exceptionala.
"Ungaria ar trebui sa adopte masuri fiscale suplimentare, permanente, cel tarziu in bugetul de anul viitor, pentru a asigura respectarea tintelor pentru 2012 si 2013 din Programul de Convergenta", recomanda CE.
Potrivit Comisiei, strategia de consolidare a Ungariei va reduce deficitul, din punct de vedere structural, iar datoriile vor intra pe un trend descrescator, urmand sa atinga 64% din PIB in 2015, de la 80% din PIB in 2010.
Ritmul de consolidare va fi afectat de faptul ca progresele vor incepe abia din 2012.
"Ungaria ar putea depasi plafonul de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, daca nu ia noi masuri", considera CE.
Tinta guvernului ungar pentru deficitul bugetar de anul viitor este de 2,5% din PIB.
Guvernul de la Budapesta a lansat in martie un program major de reforme, pentru ca reducerea deficitului bugetar sa fie sustenabila pe termen mediu, dupa ce pentru acest an anticipeaza excedent ca urmare a renationalizarii pondurilor private de pensii si a introducerii unor taxe speciale pentru banci si companiile din anumite sectoare.
Pe acelasi subiect: