Procurorii sustin ca in doar doua luni Silviu Bian a strans 46 de mii de euro spaga de la o mana de angajati. Se pare ca cei care aveau grija de bunastarea sefului sunt fostii subalterni ai acestuia de la Centrul de Pregatire Profesionala din Rasnov.

Numai din salariile de pe luna august, fiecare functionar ar fi pus deoparte cate 3.300 de euro pentru Silviu Bian. Aveau de unde, pentru ca unii sunt platiti si cu 300 de lei pe ora. La un program normal de 8 ore ajungeau sa ia intr-o luna cam 12.000 de euro.

Avocatul lui Silviu Bian recunoaste ca fostul sef al ANOFM a primit o punga la ziua de nastere a unuia dintre subordonati.

"Banii intr-adevar au fost maracati, insa modalitatea in care denuntatorul a inmanat punga catre domnul Silviu Bian a fost mai ampla. I-a aruncat punga in brate. N-a avut nicio discutie despre ce contine punga”, sustine Cristian Ene, avocatul lui Silviu Bian.

Anchetatorii au aflat ca cei de la Rasnov depindeau direct de deciziile luate la centru. Lucrau cu fonduri europene, iar daca Bian refuza sa le aprobe finantarile, atunci nu-si mai incasau lefurile. Potrivit unor surse, fostul sef al ANOFM aproba finantarea de 25 la suta de la buget, care putea ajunge si la 1 milion de euro pe proiect, doar ca o parte din suma se intorcea in buzunarul sau. La Rasnov ar fi trebuit sa se tina cursuri de instruire pentru angajatii ANOFM din toata tara.

Deja colegii din PDL se dezic de Silviu Bian , desi a fost numit politic. "Trebuie exclus si cred ca nu mai este loc de pretexte pentru a nu exclude un membru de partid in situatia in care se afla domnul Bian”, explica Elena Udrea, vicepresedinte PDL.

Noul sef al ANOFM va fi numit cel mai probabil in sedinta de guvern de miercuri.

Purtatorul de cuvant de la Ministerul Muncii, Ioana Santa, declara, sambata, ca exista suspiciuni legate de faptul ca presedintele ANOFM, Silviu Bian, ar fi mentinut in functie anumiti subalterni de la agentiile judete de ocupare, cerand in schimb anumite sume de bani. Ioana Santa a mai spus ca in cele trei saptamani de cand Sulfina Barbu a fost numita in functia de ministru al Muncii, nu a primit nicio sesizare privind posibile acte de coruptie comise de presedintele ANOFM.

Ce avere a facut fostul sef al ANFOM

Silviu Bian a facut parte din conducerea organizatiei Alba a PDL din luna februarie a acestui an fiind vicepresedinte al filialei. Bian, care avea un venit anual de 53.800 de lei, detine patru terenuri, patru locuinte, doua autoturisme si un tractor, potrivit declaratiei sale de avere, depusa in 14 iunie anul acesta.

Potrivit documentului citat, postat pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Silviu Bian detine, impreuna cu sotia sa, Victoria Bian (medic de familie) un teren in Teius de 10.200 mp, doua in Alba de 3.600 mp si 2.500 mp, iar unul in localitatea Ighiu de 860 mp.

Totodata, Bian detine din 1992 o locuinta (24 metri patrati) in Cluj Napoca si alte trei in Alba Iulia - una din 1994, de 69 de mp, alta din 2004 de 50 mp si inca una de 54 mp din 2008. Un autoturism Mitsubishi Colt din 1991, o Dacie 1310 din anul 1999 si un tractor U650 din 1970 - sunt bunuri mobile declarate de Bian.

El este membru in corpul de experti contabili autorizati, "practician in insolventa, evaluator", potrivit declaratiei de interese, in care consemneaza ca este si actionar la SIF Banat Crisana, membru in Consiliu de Administratie in CN PAS, presedinte CA la CN FPA. Bian detine un depozit bancar de 40.000 de lei.

Silviu Bian a fost numit la conducerea ANOFM in anul 2009, dupa ce a mai condus aceeasi institutirsi in perioada 2005 - 2007.

Citeste si:

Bonusurile bancherilor de pe Wall Street, reduse cu 75%. Bancile europene anuleaza petrecerile de Sarbatori

Un inginer de la Google critica reteaua de socializare lansata de gigantul online: "O reactie jalnica la Facebook"