"Voi face tot posibilul in vederea crearii unui Guvern de larga cooperare", a declarat Papandreou, primit de Papoulias la intrarea in biroul prezidential. "Absenta unui consens risca sa ingrijoreze partenerii nostri europeni cu privire la vointa noastra de a ramane in nucleul dur al euro", a avertizat el.

"Am venit pentru a discuta despre intentia mea de a contribui in mod determinant la crearea unui Guvern de cooperare (...) iar pentru a ajunge acolo vor avea loc foarte curand contactele si discutiile necesare", a afirmat Papandreou, la finalul intrevederii cu presedintele.

El a reafirmat ca formarea unui asemenea Guvern este imperativa pentru a asigura implementarea planului european de ajutor pentru Grecia, adoptat saptamana trecuta la Bruxelles. "Aplicarea acestui acord este conditia pentru a ramane in zona euro, momentul pe care il traversam este important", a adaugat el.

Papandreou nu a precizat daca a stabilit deja o intalnire cu opozitia si in special cu rivalul sau de dreapta Antonis Samaras, care refuza o alianta cu majoritatea socialista.

Papandreou a inceput ulterior o intrevedere cu colaboratorii sai apropiati, pentru a discuta pasii urmatori, a indicat televiziunea publica Net.

Conform televiziunii Net, premierul socialist a repetat in fata lui Papoulias ca este pregatit sa cedeze conducerea acestei noi echipe guvernamentale, asa cum s-a angajat in cursul noptii in Parlament.

Seful statului a afirmat ca va "depune toate eforturile pentru cautarea unei intelegeri", apreciind ca pentru liderii politici este "ora marilor responsabilitati".

Liderul opozitiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, a cerut din nou alegeri anticipate, sambata, in timp ce premierul socialist Giorgios Papandreou ii cere sa participe la un Guvern de consens. El a reactionat astfel la invitatia lansata de Papandreou pentru formarea unui Guvern tranzitoriu de coalitie pentru a salva tara de la faliment si mentinerea in zona euro, garantand varsarea inainte de 15 decembrie a unor fonduri vitale si lansarea pana la sfarsitul lui februarie a planului de iesire din criza, pus la punct saptamana trecuta de liderii zonei euro, la Bruxelles.

Papandreou a facut aceasta propunere declarandu-se pregatit sa cedeze postul de prim-ministru, pentru a obtine in cursul noptii votul de incredere al Parlamentului, in fata nemultumirilor privind propunerea sa, retrasa ulterior, de a supune unui referendum acordul european anticriza.

Presedintele de sedinta a anuntat ca, vineri noapte, 153 dintre cei 298 de deputati prezenti au votat in favoarea guvernului, in timp impotriva au votat 145 de parlamentari.

Votul de incredere este esential pentru ratificarea acordului european de salvare a Greciei si reducere a datoriilor tarii.

Premierul Giorgios Papandreou a cerut votul de incredere luni, dupa ce si-a anuntat intentia de a convoca un referendum privind planul de salvare, la care a renuntat insa dupa trei zile, ca urmare a panicii create pe pietele financiare si a presiunilor exercitate asupra sa de ceilalti lideri europeni.

Citeste si

Masini nevazute pe sosele. 8 prototipuri pe care producatorii auto le-au pastrat doar pentru ei GALERIE FOTO