Grecia va fi exclusa din zona euro si din UE daca refuza planul de ajutor. Opozitia ii cere lui Papandreou sa-si dea demisia
Grecia va fi exclusa din zona euro, dar si din Uniunea Europeana, daca nu accepta planul decis de statele europene la 27 octombrie pentru a incerca sa rezolve criza datoriilor, a avertizat ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, citat de AFP.
"Neacceptarea planului inseamna iesirea din euro, neacceptarea planului pentru greci inseamna iesirea din Europa", a declarat Jean Leonetti pentru postul de radio Europe 1, adaugand ca nu dorestre sa se intample acest lucru.
Ministrul francez a reafirmat ca o iesire a Greciei din euro si din Uniunea Europeana nu ar trebui sa destabilizeze zona euro, "pentru ca astazi, nu doar ca le-am spus grecilor sa-si asume responsabilitatile si ca si le vor asuma, dar in acelasi timp am prevazut masuri de protectie", a precizat el.
"Daca Grecia iese din (zona) euro si din Europa sunt temeri privind un efect de contaminare. Am luat masuri de protectie", a continuat ministrul, citand deciziile de recapitalizare a bancilor si cresterea puterii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), decise la 27 octombrie, in cadrul unui summit al zonei euro, la Bruxelles.
"Daca Grecia ar iesi din euro si din Europa, ceea ce nu dorim si sa nu ia aceasta decizie, euro si Europa vor ramane stabile", a insistat el.
"Pronosticul meu astazi este ca Grecia ramane in zona euro, ramane in Europa, la fel cum Irlanda a fost salvata, prin aceeasi disciplina si acelasi ajutor", a adaugat ministrul francez.
Premierul grec, Giorgios Papandreou, care anuntase organizarea unui referendum pe tema planului european de ajutor, s-a declarat joi dispus sa renunte la acest proiect, dupa ce doua deputate socialiste au precizat ca nu vor acorda vineri votul de incredere Guvernului grec, care ar pierde astfel majoritatea in Parlament, redusa la 150 de voturi din totalul de 300.
Deputatele disidente au protestat astfel fata de proiectul de referendum privind planul european de ajutor, cerut de Papandreou, contestat de asemenea de cinci ministri.
Papandreou se confrunta vineri seara, in jurul orei 22.00 GMT (24.00, ora Romaniei), cu un vot de incredere in Parlament privind planul european de salvare a Greciei.
Din punct de vedere juridic, Comisia Europeana a auntat joi ca iesirea din zona euro nu este prevazuta de tratatele europene. Acestea nu prevad decat o iesire din Uniunea Europeana.
Liderul opozitiei de dreapta Antonis Samaras a cerut joi seara "demisia" premierului socialist Giorgios Papandreou si organizarea de alegeri legislative anticipate in Grecia. "I-am cerut lui Papandreou sa demisioneze si sa mearga spre formarea unui Guvern temporar de tranzitie (...) pentru a avansa catre alegeri (anticipate)", a declarat Samaras in cursul unei dezbateri parlamentare privind votul de incredere asupra Guvernului socialist care va avea loc in noaptea de vineri spre sambata.
Samaras l-a acuzat pe Papandreou ca "practica santajul, minte si se agata de scaunul sau" de la putere.
Citeste si