Masura ar putea fi similara celei aplicata la paine in toamna anului trecut si ar urma sa scada preturile din magazine pentru aceste produse. In paralel, fostii colegi din USL parlamentarii liberali cer micsorarea taxei pe valoare adaugata, dar la carne, unde consumul a inregistrat scaderi drastice.

In toamna anului trecut, TVA-ul la paine a scazut de la 24 la 9%, ducand pretul unei paini de 300 de grame de la un leu, la 90 de bani. Tot asa autoritatile vor ca din toamna aceasta sa reduca si TVA-ul la legume si fructe, masura care ar duce la scaderea preturilor cu aproape 15 procente.

Totusi nimic nu e sigur. In programul de guvernare al noului executiv toate masurile fiscale sunt sub rezerva expresiei "pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite". Adica premierul Ponta si echipa sa isi propun sa scada TVA la 19%, sa reduca pentru angajatori contributiile la asigurari sociale, sa impoziteze diferentiat salariatii - toate acestea doar daca vor fi bani. Iar masura trebuie discutata si cu FMI.

Intre timp, in Parlament, liberalii propun si ei un proiect de lege care sa reduca TVA-ul de la 24% la 9 procente pentru carne si toate produsele din carne, tot din toamna.

Potrivit unei analize facute de Ziarul Financiar, mediul de afaceri din Romania cere Cabinerului Ponta 3 in primul rand scaderea taxelor pe forta de munca, reducerea numarului de bugetari si a cheltuielilor salariale din institutiile publice. Imbunatatirea colectarii din taxe si impozite precum si eliminarea evaziunii fiscale ar putea fi facute si prin simplificarea colectarii, prin taxe si impozite mai putine.
 

Premierul Victor Ponta afirma ca ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasa si concurenta neloiala cu producatorii din Uniunea Europeana sau din afara UE, adaugand ca, poate, aceasta reducere va fi aplicata si pentru carne.

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa mergem, atat cat se poate, tot spre zone tintite (...) Eu as vrea la fructe si legume, pentru ca acolo avem iarasi o evaziune uriasa si o competitie neloiala intre producatorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare", a spus Ponta la Romania TV.

El a adaugat ca este si o varianta in care TVA sa fie redusa la 9% atat pentru carne, cat si pentru fructe-legume, daca va fi posibil. "Haideti sa incercam sa vedem, poate le putem face impreuna", a spus Ponta, intrebat daca asta inseamna ca fructele-legumele se afla inaintea produselor din carne in ceea ce priveste reducerea TVA. El a precizat insa ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

O cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar si revenirea la TVA de 19% in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.

La finele lunii decembrie, premierul Ponta declara ca o eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata la alte produse decat painea va fi analizata doar dupa 1 iulie.

Cu doua luni inaintea acesei declaratii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.
El a precizat ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la paine.

PNL initiaza un proiect pentru reducerea TVA la carne si produse din carne la 9%

Parlamentarii PNL au initiat un proiect de lege care presupune reducerea TVA la carne si produse din carne la 9%, solicitand Guvernului sa sustina propunerea legislativa pentru a fi promovata din a doua jumatate a acestui an.

Parlamentarii PNL au prezentat, luni, dupa o serie de consultari cu structurile asociative din domeniu, o initiativa legislativa in sensul reducerii TVA la produsele din carne, care sa fie aplicata in a doua jumatate a acestui an.

"Proiectul presupune reducerea TVA. Initial ne-am gandit la 5%, sa ajungem la acelasi nivel cu TVA din Ungaria pentru carne in vie si carcasa, insa pentru a exista aceeasi masura am predat proiectul pentru TVA redus la 9% pentru tot ce inseamna carne. Din discutiile cu federatiile s-a ajuns la urmatoarea concluzie, sa mergem cu TVA pe tot lantul, deci tot ce inseamna carne si produse din carne pe tot lantul", a declarat Nini Sapunaru.

Deputatul PNL a sustinut ca proiectul a fost depus si va intra in dezbaterea Senatului in urmatoarea luna de zile.

El a mentionat ca prin reducerea TVA la carne vor scadea implicit preturile la raft, dar si "exporturile false" spre Ungaria si alte tari vecine.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a precizat ca aceasta masura a fost enuntata de Guvern, insa liberalii sunt reticenti fata de vointa politica de a promova reducerea TVA.

"Suntem reticenti ca o masura care pana la urma este ceruta de mediul de afaceri, de producatori, ar putea fi pusa in practica de Guvern, fiindca se vede atitudinea Guvernului la o masura care a fost asumata cu termeni clari, 1 iulie, pentru reducerea CAS cu cinci procente. Daca exista o vointa politica, un angajament real al premierului, ministrului Agriculturii, al noii coalitii pentru asemenea masuri, noi am depus proiectul de lege si el poate fi sustinut de Guvern", a precizat Scutaru.