Politicienii vorbesc despre scaderi de TVA la fructe, legume si carne, cu doar cateva luni inainte de europarlamentare. Preturile s-ar reduce cu pana la 15%
In toamna anului trecut, TVA-ul la paine a scazut de la 24 la 9%, ducand pretul unei paini de 300 de grame de la un leu, la 90 de bani. Tot asa autoritatile vor ca din toamna aceasta sa reduca si TVA-ul la legume si fructe, masura care ar duce la scaderea preturilor cu aproape 15 procente.
Totusi nimic nu e sigur. In programul de guvernare al noului executiv toate masurile fiscale sunt sub rezerva expresiei "pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite". Adica premierul Ponta si echipa sa isi propun sa scada TVA la 19%, sa reduca pentru angajatori contributiile la asigurari sociale, sa impoziteze diferentiat salariatii - toate acestea doar daca vor fi bani. Iar masura trebuie discutata si cu FMI.
Intre timp, in Parlament, liberalii propun si ei un proiect de lege care sa reduca TVA-ul de la 24% la 9 procente pentru carne si toate produsele din carne, tot din toamna.
Potrivit unei analize facute de Ziarul Financiar, mediul de afaceri din Romania cere Cabinerului Ponta 3 in primul rand scaderea taxelor pe forta de munca, reducerea numarului de bugetari si a cheltuielilor salariale din institutiile publice. Imbunatatirea colectarii din taxe si impozite precum si eliminarea evaziunii fiscale ar putea fi facute si prin simplificarea colectarii, prin taxe si impozite mai putine.
Parlamentarii PNL au initiat un proiect de lege care presupune reducerea TVA la carne si produse din carne la 9%, solicitand Guvernului sa sustina propunerea legislativa pentru a fi promovata din a doua jumatate a acestui an.
Parlamentarii PNL au prezentat, luni, dupa o serie de consultari cu structurile asociative din domeniu, o initiativa legislativa in sensul reducerii TVA la produsele din carne, care sa fie aplicata in a doua jumatate a acestui an.
"Proiectul presupune reducerea TVA. Initial ne-am gandit la 5%, sa ajungem la acelasi nivel cu TVA din Ungaria pentru carne in vie si carcasa, insa pentru a exista aceeasi masura am predat proiectul pentru TVA redus la 9% pentru tot ce inseamna carne. Din discutiile cu federatiile s-a ajuns la urmatoarea concluzie, sa mergem cu TVA pe tot lantul, deci tot ce inseamna carne si produse din carne pe tot lantul", a declarat Nini Sapunaru.
Deputatul PNL a sustinut ca proiectul a fost depus si va intra in dezbaterea Senatului in urmatoarea luna de zile.
El a mentionat ca prin reducerea TVA la carne vor scadea implicit preturile la raft, dar si "exporturile false" spre Ungaria si alte tari vecine.
Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a precizat ca aceasta masura a fost enuntata de Guvern, insa liberalii sunt reticenti fata de vointa politica de a promova reducerea TVA.
"Suntem reticenti ca o masura care pana la urma este ceruta de mediul de afaceri, de producatori, ar putea fi pusa in practica de Guvern, fiindca se vede atitudinea Guvernului la o masura care a fost asumata cu termeni clari, 1 iulie, pentru reducerea CAS cu cinci procente. Daca exista o vointa politica, un angajament real al premierului, ministrului Agriculturii, al noii coalitii pentru asemenea masuri, noi am depus proiectul de lege si el poate fi sustinut de Guvern", a precizat Scutaru.