Reducerea taxelor pe munca (CAS) si a TVA este impozitarea celor 2,9 mil. de locuitori din Las Fierbinti, care consuma si nu platesc nimic

Guvernul Ponta III, in noul program de guvernare, a scris ca vrea sa reduca contributiile de asigurari sociale la angajatori cu 5 puncte procentuale, de la 20,8% la 15,8%, si sa scada (sa revina) TVA-ul la 19%, de la 24% cat este acum. Dar totul se va face daca exista spatiul fiscal, adica daca exista bani, scrie Ziarul Financiar.

Daca ne uitam la fiecare guvern si la fiecare buget, niciodata nu exista bani, adica spatiu fiscal, pentru reducerea fiscalitatii. Fiind un buget “asistat”, intai se aloca banii pentru protectia si asistenta sociala si apoi, pentru ca nu mai ramane nimic pentru business, cel care plateste taxele si impozitele din care isi ia banii bugetul, ele nu se mai reduc. Ghinion. Daca sectorul privat nu produce mai mult, nici n-are de unde sa i se reduca taxele si impozitele!

Joi, asteptand la redactie sa plece ziarul in tipar, zapand programe, am ramas cateva minute pe Pro TV, unde era un nou episod din „Las Fierbinti”, serialul care in saptamana anterioara facuse obiectul unor remarci la varful elitei noastre financiare, din partea guvernatorului BNR Mugur Isarescu – „Daca am lua doar Bucurestiul, si maine am intra in euro. Dar ce facem cu Las Fierbinti  sau alte locuri la 100 km? Si ele trebuie sa intre in zona euro” - si apoi ca o replica din partea bancherului Misu Negritoiu, ING – „Ipocrizia cu Las Fierbinti”.

IT-lionarii 2.0: cum a facut bani noua generatie de milionari

In Romania ultimilor 20 de ani, printre cele mai rasunatoare succese din business au fost cresterea si vanzarea unor afaceri din zona it. Dinamica domeniului si expunerea globala a dezvoltatorilor acestuia au facut multi milionari din tranzactii, iar dezvoltarea ideilor generate de programatori romani continua, noteaza Business Magazin.

SETA, o aplicatie multiplatforma pentru fermieri destinata comercializarii de produse agricole; eHonk, aplicatia care te anunta atunci cand s-a intors cel al carui masina ai blocat-o; o bratara inteligenta care iti spune cand ai uitat sa iti iei medicamentele; o priza la fel de agera care sa iti trimita mesaje cand ai uitat fierul de calcat in priza; Wabbit, reteaua sociala care sa te ajute sa iti infrangi timiditatea chiar si in metrou. Am enumerat doar cateva dintre ideile celor 150 de tineri pe care i-am intalnit in cadrul hackatonului (maratonului de programare) Innovation Labs 2.0 realizat sub coordonarea asociatiilor care incurajeaza antreprenoriatul in IT&C TechLounge si TechSoup.

O dimineata de duminica, in urma cu doua saptamani, i-a gasit pe tinerii de la hackaton cu laptopurile in brate, pe canapelele din Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnice din Bucuresti, codand pentru ca ideea lor sa se transforme intr-o afacere. Dintre cele 50 de idei inscrise, 16 au trecut in etapa urmatoare a proiectului si, potrivit lui Andrei Pitis, unul dintre mentorii inclusi in program si presedinte al ANIS, doar un numar de trei-patru vor reusi cu adevarat sa devina antreprenori.

Victor Ponta: "Peste 20-25 de ani nu mai plateste nimeni pensiile"

"Avem o uriasa problema ca, matematic, peste 20-25 de ani nu mai plateste nimeni pensiile. Marea problema e sa ai si acoperirea bugetara. Contul indivitual priveste oamenii care vor iesi la pensie peste 40 de ani", a declarat premierul Victor Ponta, la Romania TV, preluat de Capital.ro.

Premierul a afirmat ca in ce priveste sistemul de pensii contul individual de economisire va fi o mare provocare si se va referi la cei care ies la pensie peste 40 de ani.

In ce priveste o noua lege a pensiilor, Ponta a mentionat ca aceasta trebuie discutata inainte de a fi adoptata cu Curtea Constitutionala.

John Stuart, PTC: "Vrem sa dublam numarul de angajati in 2-3 ani. Romania este o tara buna pentru start-up-uri"

Romania este o tara foarte buna pentru start-up-uri datorita costurilor scazute, dar si a oamenilor bine pragatiti, in special in domeniul tehnologiei, a declarat pentru Wall-Street.ro, John Stuart, CEO al filialei locale a PTC, o companie americana de design 3D de produs si tehnologie CAD (computer-aided design) care lucreaza pentru clienti precum NASA, Airbuss sau Rolex.

„Tara voastra este foarte buna pentru start-up-uri, e un loc excelent in care sa incepi o afacere. Este usor sa integrezi companii, costurile sunt relativ mici, iar oamenii sunt foarte bine pregatiti, mai ales in domeniul tehnologiei”, a afirmat managerul.

John Stuart are o experienta de aproximativ 30 de ani in domeniul tehnologiei si lucreaza pentru PTC din 1992. El se afla la conducerea biroului din Romania din decembrie 2008, de la deschiderea acestuia. A gestionat operatiunile locale timp de doi ani din Bucuresti, insa in prezent locuieste in America.

PTC este companie americana de software, fondata in 1985, care realizeaza design 3D de produse, Mai exact, diferite obiecte precum periute de dinti, manusi, masini, sau telefoane mobile fiind proiectate si vizualizate prin softul PTC – Creo.

Se bat cu multinationalele. Cine sunt romanii cu magazine de peste 100 de milioane

In ciuda expansiunii agresive a multinationalelor, retailerii locali se incapataneaza sa faca afaceri de zeci de milioane de euro si sa-si extinda, incet dar sigur, lanturile de magazine, potrivit Economica.net.

Chiar daca multinationalele fac legea pe piata de retail, avand cele mai mari cifre de afaceri pe acest sector, in anumite zone, comerciantii locali reusesc inca sa aiba business-uri in crestere si sa se extinda. Majoritatea au insa, pe langa lanturile de magazine, business-uri conexe care ii ajuta in afacerea de baza. Totodata, un punct comun pentru mare parte dintre acesti antreprenori romani se refera la faptul ca nu opereaza pe piata bucuresteana. ECONOMICA.NET a identificat, pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, retailerii romani cu afaceri de peste 100 de milioane de lei.

Din datele furnizate ECONOMICA.NET de catre ONRC, retailerul local cu cea mai mare cifra de afaceri este Succes Nic Com, detinuta de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcina. Compania a raportat afaceri de 341,4 milioane de lei, dar nu exclusiv din retail, Sarcina avand pe aceeasi firma mai multe activitati (benzinarii, constructii, HORECA, ferme, carmangerii etc). Referitor la activitatea de retail, compania opereaza in momentul de fata in jur de 200 de magazine in judetele Arges, Cluj, Constanta, Dolj,Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Valcea, Ilfov, Bucuresti dintre care 95 de supermarketuri si doua hipermarketuri la Pitesti Si Craiova pe care le-a rebranduit din Pic, in urma preluarii spatiilor comerciale de la firma falimentara a fratilor Cornel si Ilie Penescu.

Calin Vlasie: „La noi internetul e ca un copac din vremea lui Adam si Eva din care poti culege fructe fara nicio restrictie”

Exista riscul ca intr-un timp relativ scurt cartile pe hartie sa dispara, lasand locul cartilor in format electronic? Conteaza pe ce fel de suport vor aparea cartile? Digitalul va inlocui hartia in cererea publicului de carte? Iata cateva intrebarile la care au raspuns, pentru Forbes Romania, cei mai importanti editori din tara.

Calin Vlasie, director general Editura Paralela 45

Forbes: In calitate de editor va ingrijoreaza perspectiva in care volumele in format digital vor fi tot mai solicitate in dauna cartilor pe hartie?

Calin Vlasie: Nu! Dimpotriva, formatul digital al cartilor este  o sansa, profitabila sub toate aspectele, pe care ne-o ofera tehnologia actuala. Ma ingrijoreaza doar perspectiva comertului ilicit, furtul ordinar, ideea ca aceste carti nu trebuie sa se supuna regulilor comerciale, fiscalitatii, legii drepturilor de autor, absenta vointei guvernamentale de a lua in considerare aceasta schimbare tehnica si de a descuraja furtul si evaziunea fiscala.

In acest moment orice plangere penala dovedita privind furtul prin digitalizare a operelor, indiferent de suport (Internet, dvd, etc.) se pare ca nu intereseaza institutiile guvernamentale. Asociatiile de editori au sesizat in repetate randuri , cu probe evidente, aceste practici si nu s-a intamplat nimic pana acum.

Moneda virtuala Bitcoin s-a depreciat puternic in ultimele zile. Cat valoreaza in prezent

Moneda virtuala bitcoin, metoda alternativa la platile online, a suferit o cadere importanta in ultimele zile. Dupa o cadere importanta, din cauza unor atacuri cibernetice, valoarea ei a scazut cu aproape un sfert, adica sub 400 de dolari pentru un bitcoin. Multi au vrut atunci sa-si lichideze, economiile virtuale insa piata si-a revenit miraculos. Tocmai de aceea si la noi, tot mai multe firme, o accepta la plata, arata Incont.ro.

Moneda virtuala a iesit din furtuna destul de sifonata insa a reusit sa creasca la aproape 600 de dolari pentru un bitcoin.
"Evident ca lumea a intrat in panica, pretul bitcoinului a scazut foarte mult. Insa, ce ne-a placut si ne-a dat incredere ca bitcoinul nu poate sa dispara peste noapte, a fost faptul ca oamenii au reactionat bine si la un moment dat au renuntat sa-si mai vanda monedele", spune George Rotariu, cofondator al forumului Bitcoin Romania.

Furtuna s-a declansat tocmai cand banii virtuali castigau teren in Romania.

Producatorii auto recurg la tehnologia smartphone pentru a creste atractivitatea masinilor de oras

Producatorii auto vor sa creasca atractivitatea masinilor de oras prin intermediul tehnologiei smartphone, pentru a se impune pe piata automobilelor din clasa mini care a ajuns sa reprezinte aproape 10% din vanzarile de autovehicule noi, intr-o piata europeana marcata de criza, informeaza Mediafax.ro.

Opel Adam Rocks, Peugeot 108, Citroen C1 si Toyota Aygo, care si-au facut debutul in aceasta saptamana la salonul auto de la Geneva, sunt dotate cu ecrane multimedia mari, care pot etala liste de piese muzicale sau harti stocate pe un smartphone, potrivit unui articol Reuters preluat de Automotive News.

Astfel de functii au fost deosebit de atractive in cazul masinilor mai scumpe, iar acum sunt incluse si pe masinile urbane, adresate tinerilor interesati de tehnologie.

Un oficial malaysian neaga ca ar fi fost descoperite resturi ale avionului Malaysia Airlines

Cautarile in vederea gasirii avionului de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines, care a disparut de pe radar de peste 48 de ore, cu 239 de persoane la bord, nu au dat niciun rezultat pana luni la pranz, a anuntat un oficial malaysian, relateaza AFP.

"Din nefericire (...) nu am gasit nimic care sa para ca provine de la avion, cu atat mai putin avionul", a declarat directorul Aviatiei Civile malaysiene Azharuddin Abdul Rahman.