Ponta ar opta pentru reducerea contributiilor sociale, anul viitor, in locul majorararii salariilor si a reducerii TVA
Premierul Ponta a declarat ca, daca ar fi pus sa aleaga o masura fiscala pentru anul viitor, ar opta pentru reducerea contributiilor de asigurari sociale, fata de majorarea salariilor sau reducerea TVA, deoarece nivelul acestor contributii este foarte inalt, scrie Mediafax.
Premierul Ponta a fost intrebat ce masura ar alege de anul viitor intre majorarea salariilor bugetarilor, scaderea TVA sau reducerea contributiilor de asigurari sociale.
"Prima ar fi reducerea contributiilor de asigurari sociale, pentru ca, intr-adevar, in timp ce cota unica este o fiscalitate scazuta fata de media europeana, TVA e principala sursa de venituri, contributiile de asigurari sociale sunt la un nivel foarte inalt si practic ingreuneaza crearea de noi locuri de munca si mai ales munca la alb", a spus Ponta.
El a adaugat ca o decizie se va lua pe masura ce vor creste incasarile la buget, iar principala "speranta" in aceasta privinta o constituie reorganizarea ANAF, cu Directia Antifrauda.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, declara anterior ca reducerea diferentelor in ceea ce priveste baza de pensii pentru diferite activitati prestate, asumata in scrisoarea transmisa FMI, implica scaderea contributiei de asigurari sociale si nu cresterea pentru PFA si drepturi de autor.
Chitoiu a declarat, luni, pentru Mediafax, ca fragmentul din scrisoarea de intentie cu FMI si vehiculat in presa in ultimele zile este doar un extras dintr-un paragraf mai amplu si, poate din acest motiv, presa l-a interpretat ca fiind un angajament prin care va creste fiscalitatea in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) si al veniturilor obtinute din drepturi de autor.
In prezent, contributiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.
Autoritatile romane au convenit la finele lunii iulie cu FMI si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale. Aordul stand-by va fi discutat de boardul FMI la finalul lunii septembrie.
Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si Comisia Europeana, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost de asemenea de tip preventiv, dupa o intelegere stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Pe acelasi subiect: