Ministrul delegat pentru IMM-uri spune ca reducerea contributiilor sociale trebuie sa corecteze cresterea lor cu 5 procente in 2009.

La un salariu mediu brut de 2230 de lei pe luna, scaderea contributiilor ar mari salariul net incasat de angajat cu 20 de lei, iar patronul ar economisi 67 de lei.

In situatia in care contributiile ar scadea doar la patron, acesta ar economisi 112 lei. Daca are 100 de salariati ar putea sa angajeze inca patru.

Acum contributiile sociale insumeaza aproape 50% din suma totala platita de un patron pentru salarii, de 3 ori mai mare decat cota unica de 16%, asa ca multe salarii sunt platite la negru.

"Un impozit foarte mare pe munca de circa 47% fuge intr-un impozit mic pe capital de circa 16%, altfel spus vedem acele cazuri in care angajatorii isi scot dividendele si prefera sa plateasca cu plicul oamenii", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Ministrul Finantelor spune ca decizia va fi luata numai daca este sigur ca incasarile la buget din prima parte a anului permit asta. Probabil ca reducerea contributiilor se va face direct cu 5% si nu in trepte.