Inainte de anuntarea planului de austeritate de 65 de miliarde de euro pentru urmatorii doi ani si jumata, premierul spaniol anuntase taieri bugetare de 27 de miliarde de euro pentru anul in curs, catalogat ca fiind cel mai auster plan din istoria Spaniei.

Principala masura pe care o va lua Executivul de la Madrid pentru a colecta mai multi banji la buget este majorarea TVA de la 18% la 21%.

TVA redusa, pentru unele produse si servicii, va fi modificata de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de stricta necesitate va fi mentinuta la 4%, a anuntat premierul spaniol, Mariano Rajoy, in parlamentul de la Madrid.

In acelasi timp, guvernul a decis ca ajutorul de somaj sa fie 50% din salariu dupa 6 luni de la concediere. In prezent, ajutorul de somaj reprezinta 70% din salariu in prima jumatate de an, dupa care este redus la 60%.

Guvernul mai propune majorarea taxei pe tutun si eliminarea primelor de Craciun si a bonusurilor pentru angajatii de la stat.

Bugetele ministerelor vor fi reduse, de asemenea, cu 600 de milioane de euro, iar cheltuielile guvernamentale vor fi reduse cu 3,5 miliarde de dolari. Premierul a anuntat de asemenea reducerea numarului de salariati ai statului si standardizarea salariilor primarilor.

UE a cerut Spaniei sa reduca cheltuielile publice in acest an cu 2,7%, cu 2,5% in 2013 si cu 1,9%, in 2014. Totodata,  tinta de deficit bugetar pentru acest an a fost extinsa de la 5,3% la 6,3%. Anul urmator, deficitul bugetar ar trebui adus la 4,5%, iar in 2014 la 2,8%.

Rajoy a spus ca aceasta este a doua cea mai mare criza economica din istore prin care trece Spania si ca scaderea economica va continua si la anul, desi va fi mai redusa.

"Aplic masuri exceptionale in circumstante exceptionale", a spus premierul, argumentand cu nivelul nesustenabil, de circa 7% al randamentelor obligatiunilor Spaniei. Rajoy a avertizat repetat, in timpul discursului, ca problemele tarii nu se vor incheia rapid, ceea ce inseamna ca Spania trebuie sa se astepte in continuare la o perioada lunga de dificultati economice.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns, luni, la un acord pentru a sustine bancile spaniole, prin transferul unor fonduri de 30 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii iulie, parte a planului de recapitalizare a sistemului bancar spaniol, puternic lovit de prabusirea pietei imobioliare locale, cu fonduri de pana la 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro.