Iata o cerere prin care un roman cu credit in franci elvetieni solicita bancii sa plateasca rata la cursul din momentul acordarii creditului. Invoca in sprijinul lui noul cod civil. Banca ii raspunde ca acest act normativ nu era in vigoare la momentul semnarii contractului de imprumut, iar forta majora nu inseamna interventia Bancii Elvetiei asupra cursului de schimb, ci doar inundatii, incendii, explozii, cutremure sau razboaie. Solutia oferita: mentinerea pana pe 17 aprilie a cursului de schimb valabil la 31 decembrie anul trecut.

Un barbat casatorit si cu un copil de un an, care si-a luat casa printr-un imprumut in franci elvetieni in Braila, dar intre timp s-a mutat in Bucuresti, transmite bancii o notificare prin care ii cere conversia imprumutului la cursul din data acordarii, plus 20%. Banca ii raspunde cat se poate de sec: va puteti adresa oricarei agentii pentru a depune o cerere de restructurare, va fi analizata si veti primi un raspuns.

In statisticile BNR sunt 4.000 de clienti care au cerut renegocierea contractelor si inca 6000 de oameni care au semnat intelegeri noi cu bancile. Nu sunt neaparat aceleasi persoane, pentru ca de multe ori initiativa negocierii a venit si din partea bancilor. 

Cei care au rate in franci incearca sa obtina o negociere colectiva cu creditorii. Grupul lor, care numara cateva mii de membri pe pagina de Facebook, ar fi solicitat asistenta Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care sa fie observator la negocieri. Institutia nu a confirmat si nici infirmat implicarea intr-un asemenea demers.

Parlamentarii care au sperat sa adune capital electoral prin dezbaterea in comisii a problemei creditelor in franci, tergiverseaza de doua saptamani discutiile. Sedintele nu au cvorum si sunt amanate. Opozitia da vina pe putere.

Gheorghe Ialomitianu, deputat PNL: "Guvernul Ponta nu face nimic".

In replica, ministrul de Finante Darius Valcov, sustine ca legat de modificarea legii electoratei "exista o varianta de lucru inca in discutii cu bancile. Imediat ce se va ajunge la o concluzie finala, aceasta va fi comunicata".

Doar trei banci dintre cele opt care au in portofoliu imprumuturi in franci au raspuns solicitarii Stirilor PRO TV de a prezenta masurile luate pentru clientii lor in urma negocierilor individuale.

Banca Romaneasca a diminuat cu 26% rata de dobanda si spune ca negocierile au inceput sa dea rezultate prin aplicarea unor solutii individuale.

Cei de la Credit Europe Bank au scazut si ei dobanda, iar Volksbank a inghetat timp de trei luni cursul de schimb la 3,8 lei pentru un franc.

Insa nici o banca nu a raspuns cati clienti imprumutati in franci au cerut renegocierea contractului sau cate dintre aceste cereri au fost solutionate.