Si Parlamentul, dar si Guvernul - prin Ordonanta de Urgenta - au decis ca demiterea presedintelui poate fi facuta cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la urne, indiferent de numarul lor.

Nu de aceeasi parere au fost si magistratii de la Curtea Constitutionala, care au hotarat ca referendumul va fi validat numai daca voteaza cel putin 50% plus unul dintre romanii cu drept de vot. Asa ca parlamentarii trebuie sa modifice acum legea referendumului. In aceste conditii, liderii USL ar vrea doua zile pentru vot.

Imediat, cei din Opozitie au spus ca un asemenea demers nu ar face dacat sa atraga si mai mult criticile Uniunii Europene.

"Daca vor un referendum care sa se prelungeasca pana in clipa in care obtin un vot in plus contra lui Basescu, s-o faca. Dar asta va insemna scoaterea noastra definitiva din peisajul democratic european", a declarat Cristian Preda, vicepresedinte PDL.

Ministrul de Interne admite ca banii alocati pentru acest scrutin - cele 95 de milioane de lei - n-ar ajunge pentru un referendum de doua zile.

"Daca legiuitorul, respectiv Parlamentul Romaniei, va modifica intr-un fel sau altul, noi suntem pregatiti sa facem fata organizarii, indiferent de varianta: fie ca e jumate plus unu, sau doua treimi, ca sunt trei zile. Ne vom asigura ca nu va fi turism electoral. Vom avea patrule in toata tara. Vom filma orice autobuz, microbuz, vom filma orice miscare", a explicat Ioan Rus, ministrul de Interne.

Iar Ministerul de Externe a anuntat ca, pentru acest referendum, vor fi organizate 150 de sectii de votare in strainatate, in conditiile in care la prezidentialele din 2009 au fost 294.

Imediat presedintele suspendat Traian Basescu a cerut Puterii sa clarifice regulile de desfasurare a referendumului, precum si mentinerea numarului sectiilor de votare din strainatate din 2009.

Modificarea legii referendumului ar putea fi votata luni de senatorii convocati in sesiunea extraordinara. Alesii trebuie sa puna textul actului normativ in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Apoi vor fi chemati din vacanta si deputatii pentru a vota aceasta lege.