Potrivit celei mai recente analize referitoare la evolutia salariilor, realizata de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), salariile din Romania, in sectorul privat, au crescut, in 2009, cu 7,2%, in timp ce, in acest an, majorarea se ridica undeva la 4,3%.
Studiul prezinta si situatia din alte trei tari din regiune (Republica Ceha, Slovacia si Polonia), tari in care cresterile salariale, in 2010, s-au incadrat intre 2,5% si 4,1%.
Diferentele nu par semnificative, daca luam in calcul majorarile salariale din Cehia (crestere de 2,5%), Slovacia (avans de 3,5%) si Polonia (4,1%).
Cand vine vorba de inflatie, insa, Romania este singura tara in care acest indicator devanseaza cresterea salariilor. Astfel, daca in cele trei tari prezentate, rata inflatiei pentru 2010 variaza intre 1,4% si 2,5%, in Romania inflatia in 2010 ajunge la 7,6%, in timp ce cresterea salariilor depaseste cu putin jumatatea valorii inflatiei. Cu alte cuvinte, degeaba au crescut salariile, daca preturile s-au majorat cu un procent aproape dublu.
Si Rusia inregistreaza o inflatie ridicata in acest an, de 8,5%, insa cresterile salariale sunt de 12%.
De remarcat este si faptul ca, desi a avut una dintre cele mai abrupte caderi economice, in 2009, Romania a inregistrat cele mai mari cresteri salariale anul trecut. In Polonia, de exemplu, desi economia a fost pe crestere, cu 1,8%, salariile au crescut cu doar 5,5%.
Slovacia, cu o scadere a PIB-ului, in 2009, de 4,7%, a majorat salariile cu 2,6%, in timp ce in Republica Ceha, cresterea salariilor a fost de 2,5%, in contextul unei caderi economice de 4,1%. Rusia, care a avut, anul trecut, o scadere economica comparabila cu cea a Romaniei, de 7,9%, a majorat salariile cu doar 3%.
Romania, in schimb, pe fondul unei scaderi a PIB-ului de 7,1%, a inregistrat majorari ale salariilor de 7,2%.
In vremurile bune, cu doi ani in urma, cand economia era pe crestere puternica, salariile romanilor au crescut cu 13,5%, in timp ce ale polonezilor s-au majorat cu 10%, ale slovacilor, cu 8%, iar ale cehilor, cu 5%.
Datele prezentate de studiul realizat de PwC sunt confirmate si de statisticile europene. Astfel, potrivit Eurostat, costurile orare cu forta de munca in Romania au crescut in primul trimestru din 2010 cu 7,4% fata de perioada similara din 2009, acesta fiind al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana.
Dintre tarile membre, Bulgaria a avut cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca in primul trimestru din 2010, de 10,5%, fata de aceeasi perioada a lui 2009. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Lituania (-11%), Letonia (-7,2%) si Estonia (-5,5%).
La nivelul intregii Uniuni, costurile cu forta de munca au avansat in primul trimestru cu 2,2%, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de 2,1%.