Ucraina nu recunoaste insa alipirea Crimeei la Rusia, anunta Kievul.

Atuul Rusiei in fata sanctiunilor UE, dupa ce Crimeea a adoptat rubla ca moneda oficiala: exporturi anuale de petrol si gaze de 160 mld. dolari

Nici Uniunea Europeana (UE) "nu recunoaste si nu va recunoaste anexarea Crimeei si Sevastopolului" de catre Rusia, au afirmat, marti, intr-o declaratie comuna, presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, relateaza AFP.

"Suveranitatea, integritatea teritoriala si independenta Ucrainei trebuie respectate. UE nu a recunoscut nici referendumul ilegal si ilegitim din Crimeea si nici rezultatul lui. UE nu recunoaste si nu va recunoaste anexarea Crimeei si Sevastopolului de catre Federatia Rusa", au declarat José Manuel Barooso si Herman Van Rompuy.

"Rusia, tinand cont de vointa locuitorilor din Crimeea, exprimata prin referendumul din 16 martie 2014, decide recunoasterea Republicii Crimeea ca stat suveran si independent in care orasul Sevastopol are un statut special", precizeaza decretul care "intra in vigoare in ziua semnarii", anunta Kremlinul. 

Conform dreptului international, recunoasterea Crimeei ca stat independent este o etapa necesara pentru integrarea in Rusia, pentru ca o astfel de actiune trebuie sa aiba loc in urma unui acord intre doua state independente. 

Locuitorii regiunii ucrainene Crimeea s-au pronuntat cu o majoritate covarsitoare, duminica, in favoarea unirii cu Rusia, in cadrul unui referendum considerat nelegitim de Kiev, de UE si de Statele Unite. 

De asemenea, Parlamentul local a hotarat in unanimitate sa ceara oficial integrarea Crimeei in Federatia Rusa, unde ar urma sa detina statut de republica. 

Rusia anuleaza o emisiune de obligatiuni, din cauza costurilor de imprumut aproape de nivelul record  

Rusia a anulat o emisiune de obligatiuni in ruble, pentru a sasea oara in acest an, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a semnat acordul, iar avertismentele cu sanctiuni dure din partea Occidentului au urcat costurile de imprumut aproape de un nivel record.

Ministerul Finantelor din Rusia a anuntat ca a anulat licitatia pentru vanzare de obligatiuni programata pentru miercuri, din cauza "conditiilor nefavorabile din piata", potrivit Bloomberg. 

Randamentul obligatiunilor in ruble cu scadenta in februarie 2027 a urcat marti cu 0,08 puncte procentuale, la 9,44%. Randamentul a avansat vineri cu 0,3 puncte procentuale, la 9,71%, cel mai ridicat nivel de la vanzarea obligatiunilor in 2012. 

Putin: Situatia din Kosovo este similara celei din Crimeea

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citand declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare laudat de Occident.  Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului international, de catre Curtea Internationala de Justitie si aceleasi reguli se aplica in Crimeea, a declarat el.  Putin a respins afirmatia potrivit careia Kosovo a fost un caz unic din cauza varsarii de sange si a conflictelor etnice din Iugoslavia, pozitie sustinuta de Washington. CIJ nu spune nimic despre numarul victimelor in justificarea separarii Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

 Batalia pentru Europa. SUA, care vor sa-si vanda gazele pe batranul continent, dezbina statele UE. Polonia: “Dependenta Germaniei de gazul rusesc ameninta suveranitatea Europei”

Putin: Occidentalii "au depasit linia rosie" in criza ucraineana 

"Occidentalii au depasit linia rosie si s-au comportat iresponsabil" in criza ucraineana, a afirmat Putin, marti, in discursul sustinut in fata Parlamentului si guvernatorilor rusi la Kremlin. El i-a acuzat pe occidentali ca dau dovada de "cinism" si ca actioneaza conform "dreptului celui mai puternic" si "ignora dreptul international".