Pentru aceasta licitatie, Finantele au primit ordine de subscriere in valoare cumulata de 626,3 milioane lei, iar valoarea programata a operatiunii a fost de 600 milioane lei.  La cea mai recenta licitatie pentru obligatiuni cu maturitate de cinci ani, organizata la finalul lunii ianuarie, Finantele au acceptat sa plateasca un cost de finantare de 4,15% pe an. 

Analistii ING Bank si Erste au anticipat luni dimineata ca Finantele ar putea respinge ofertele la aceasta licitatie, iar in cazul in care ar accepta ofertele, randamentul ar fi de aproximativ 5,1% pe an. 

"Scaderile ratelor pe termen scurt nu au condus la evolutii similare in spatiul datoriei publice, sugerand ca Ministerul Finantelor ar putea alege sa respinga cererea de la licitatia de noi obligatiuni pe cinci ani de astazi, intrucat climatul nu pare deosebit fata de sedintele in care Ministerul Finantelor a respins cererea la licitatiile anterioare pentru obligatiuni pe termen lung si titluri la un an in aceasta luna. Daca insa MF va vinde suma planificata de 600 milioane lei, anticipam un randament maxim in jurul a 5,15%, in linie cu piata secundara pentru instrumente similare", au afirmat analistii ING Bank.

Analistii Erste au estimat un randament de 5,1% plus/minus 0,05 puncte procentuale.  Randamentul maxim acceptat de Trezorerie a fost de 5,15% pe an. 

Trezoreria a respins de trei ori in luna februarie ofertele pentru licitatii in care a vrut sa vanda titluri de stat in lei, considerand prea ridicate randamentele cerute, iar doua licitatii secundare pentru oferte necompetitive nu au mai fost organizate. 

O licitatie secundara este programata si marti, pentru obligatiuni din emisiunea lansata luni, prin aceasta operatiune fiind vizata atragerea a 60 milioane lei.

La licitatiile secundare, investitorii indica doar suma pe care vor sa o plaseze in titlurile respective, nu si randamentul tintit. Randamentul acceptat la astfel de operatiuni este similar celui din licitatia principala, derulata cu o zi inainte. 

Finantele au programat pentru februarie emisiuni de titluri de stat pe piata locala in valoare cumulata de 4,06 miliarde de lei si, respectiv, de 200 milioane euro, luna in care au ajuns la scadenta titluri de 1 miliard de lei. Totusi, Finantele au imprumutat in februarie doar 2,03 miliarde lei si 200 milioane euro. 

Trezoreria a atras in acest an 6,892 miliarde lei si 478,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.