O bila alba sau o bulina rosie? Bancile inscrise pe lista “G-Sifi” nu stiu daca vor sa fie incluse in clasament
Lista celor 29 de banci "de importanta sistemica", identificate prin acronimul "G-Sifi", prezentata vineri de G20 include multe nume evidente, insa lasa "pe dinafara" in mod surprinzator institutii financiare uriase, care ar putea face eforturi sa intre, sau sa ramana in afara acestui "club".
Acronimul G-Sifi (global systemically important financial institution - institutie financiara de importanta sistemica la nivel global) si lista celor 29 de banci descriu acele grupuri financiare care daca s-ar confrunta cu o crizaar putea ameninta stabilitatea economica si financiara mondiala.
Lista prezinta acele banci considerate "prea mari ca sa se prabuseasca" (too big to fail), expresie care a devenit cunoscuta in urma falimentului Lehman Brothers si crizei financiare mondiale.
Trei ani de discutii
Dupa trei ani de discutii pe aceasta tema, G20 a prezentat in sfarsit lista acestor banci, incluzand 29 de institutii financiare care trebuie sa constituie rezerve de capital de rang intai mult mai ridicate decat concurentii mai mici, care nu ar afecta sistemul daca s-ar clatina.
Dintre acestea, 17 sunt din Europa, patru din Asia si opt din America.
In mod surprinzator, lista include Lloyds Banking Group, grup britanic cu o majoritate covarsitoare a operatiunilor pe piata autohtona, care se mandreste cu portofoliul de imprumuturi "sigure", fara investitii de tip cazinou, insa exclude Standard Chartered, o banca mult mai mare, cu active de peste 500 miliarde de dolari si operatiuni ample in 70 de tari, se arata intr-o analiza a The Guardian.
Dupa ce criterii au fost alese bancile
Standard Chartered ar fi un candidat "evident" la calificativul de institutie financiara importanta sistemic, prin prisma marimii si complexitatii operatiunilor si afacerilor pe care le desfasoara in intreaga lume. Grupul are un caracter "atat de international, incat a renuntat demult sa-si raporteze rezultatele in lire", noteaza The Guardian.
Astfel, ziarul observa ca lista nu a fost creata exclusiv dupa marimea bancilor, ci dupa un set complex de reguli si standarde.
Consiliul de Stabilitate Financiara, autoritatea globala care a stabilit aceste standarde, descrie asa-numitele "G-Sifi" drept "institutii financiare a caror prabusire dezordonata ar cauza, din cauza marimii, complexitatii si interconectarii sistemice, probleme semnificative pentru sistemul financiar mondial si activitatea economica".
Pana in 2019, cele mai mari si mai "riscante" banci de pe lista vor fi nevoite sa constituie, pana in 2019, rezerve de cpaital de rang intai de 13% din activele ponderate la risc, fata de minimul de 7% stabilit pentru bancile "mai putim importante". De asemenea, liderii globali promit o supraveghere mai intensa si mai eficace.
Noile reglementari de capital intra in vigoare din 2012, insa cele mai importante dintre cele 29 de banci trebuie sa prezinte pana la finele anului viitor planuri detaliate "de rezolutie" in care sa descrie cum ar putea fi dezmembrate si lichidate in cazul unei crize. Astfel, The Guardian ridica problema includerii - sau excluderii - unei banci de pe lista G-Sifi ca scop sau ca obstacol care trebuie evitat.
Fiecare banca va incerca sa determine daca acronimul "G-Sifi" este un simbol pozitiv care denota apartenenta la "liga intai", sau daca reprezinta o "bulina rosie" din partea autoritatilor, anticipeaza The Guardian.
Citeste si