Intrebat daca bancile isi vor reduce expunerea pe Romania, Negritoiu a spus, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata sambata la Pro TV, ca acestea "nu vor avea de ales, nu e vorba ca nu vor, ci nu pot". In plus, chiar daca a fost semnat acel acord de la Viena, de atunci conditiile s-au schimbat.

"Expunerea bancilor pe Romania are doua aspecte, tine de accesul la liniile de creditare din strainatate si de restructurarea pe care o vor face institutiile financiare", mai spune directorul general al ING.

Chiar si asa, el mentioneaza ca restructurarea nu se va face radical, iar reducerea expunerii nu va atinge 10%.

In urma cu o saptamana, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spunea ca exista posibilitatea ca subsidiarele institutiilor de credit sa transfere bani in afara Romaniei daca bancile mama o vor cere, mentionand in acelasi timp ca la Bruxelles au fost stabilite masuri pentru pastrarea expunerilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, recent, la Bruxelles, ca decizia Consiliului European privind solutiile de capitalizare a bancilor inseamna ca toate statele din UE au garantia ca subsidiarele bancilor mama nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Cei de la Erste Group Bank considera ca in prezent nu exista "necesitatea si nici dorinta pentru o continuare a Initiativei de la Viena", angajament asumat in 2009 impreuna cu alte banci pentru mentinerea finantarii subsidiarelor din Romania si alte tari din Europa de Est, intrucat conditile s-au imbunatatit. "Necesarul de finantare a devenit mult, mult mai mic, deoarece deficitele de cont curent au scazut, sau balanta a devenit pozitiva", a declarat directorul financiar al grupului austriac, Manfred Wimmer, transmite Bloomberg.

Angajamentul bancilor, coordonat de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a avut un rol esential pentru evitarea colapsului economic in Europa de Est, in 2008 si 2009.

In cazul Romaniei, grupurile mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in urma cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea expunerii pe piata romaneasca la nivelul din martie 2009 si a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania.

Sefii de stat si de guverne din zona euro au decis in urma cu o saptamana la Bruxelles sa reduca datoria Greciei cu 100 miliarde euro, cresterea fondului UE de sustinere a statelor aflate in dificultate la 1.000 miliarde euro, si sa recapitalizeze bancile europene cu 106 miliarde de euro.

Programul de recapitalizare a bancilor europene include si o clauza de mentinere a expunerii institutiilor financiare pe toate subsidiarele din statele UE, pentru a evita presiunea pe pietele de credit si, implicit, pe economia reala.