In unele universitati, sustinerea examenului de licenta sau de master se plateste separat. In altele, cum este cazul ASE, aceasta taxa intra in suma pe care studentul o achita la inceputul anului, care a crescut cu 400 pana la 600 de lei.

Din pacate, lista cu "birurile" care s-au marit in ultimul an este foarte lunga. In mai toate universitatile de stat din tara restantele, taxele de scolarizare sau alte taxe suplimentare sunt mai mari decat in 2008 - 2009. Multe chiar s-au dublat.

Anul trecut, de pilda, la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai, un punct de credit pentru reexaminare era de 33 de lei, iar acum a ajuns la 45 de lei. Studentii care invata la facultatile de stat abia reusesc sa iasa din valul de scumpiri. Unii au abandonat scoala, altii si-au luat o slujba.

Exista o explicatie, sustin reprezentantii universitatilor. Institutiile au cheltuieli foarte mari si primesc bani putini de la stat. Asa ca le cer studentilor mai mult in fiecare an.

"Este o mare problema ca universitatile de stat incep sa se comporte ca cele private, pentru ca avem taxe suplimentare, taxe de acces la biblioteca, de livrare a carnetului de student sau a foii matricole, de eliberare a diplomei de licenta. Aceste lucruri nu sunt normale, pentru ca o universitate trebuie sa asigure aceste servicii", spune Carmen Dobocan, vicepresedinta Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

"Banii se duc acolo unde se duc toate taxele, adica in plata salariilor profesorilor, ale membrilor comisiilor. Aceasta inseamna o parte, iar restul in cheltuielile de intretinere, plata internetului, cablu, dotarea bazelor bibliotecilor noastre", explica Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE.

Un student la Medicina, spre exemplu, da intr-un an 6.000 de lei taxa de studiu. Daca nu-si ia toate examenele, mai plateste pentru fiecare restanta 200 de lei. Cine-i la ASE scapa mai ieftin, cu 2.600 de lei in acest an si 60 de lei o restanta. Si taxele pentru diverse acte aproape ca s-au dublat: 150 de lei o adeverinta sau un carnet de student si 100 de lei o diploma.

Esti student? Ai trecut si tu prin asa ceva? Povesteste experienta ta in sectiunea "Comentarii" de mai jos!

Esti student? La facultatea unde studiezi tu au crescut taxele? (31 voturi)
DA
83.87%
NU
16.13%