Ministerul Muncii a lansat, anul trecut, un program de ajutoare de stat, din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru a-i convinge pe patroni sa faca angajari, chiar si in perioada de criza. Termenul limita de depunere a cererilor este 31 martie 2010. Astfel, celor care recruteaza someri, persoane defavorizate pe piata muncii sau cu dizabilitati li se subventioneaza intre 50% si 75% din salariul lunar al angajatilor, pentru o perioada cuprinsa intre unul si doi ani.

De exemplu, pentru angajarea unui somer, care nu mai are serviciu de sase luni, care are peste 50 de ani si care nu are o calificare, subventia este egala cu jumatate din salariul oferit de patron, pentru o perioada de un an. La evaluarea cererii, se pune, in special, accentul pe persoanele singure care au in intretinere una sau mai multe persoane sau care fac parte dintr-o minoritate etnica. Patronul poate primi subventia si pentru angajarea unei peroane care provine dintr-un stat membru UE si care vrea sa invete limba romana, sau vrea sa se califice profesional si sa capete experienta in munca.

In cazul in care persoana angajata a fost in somaj mai mult de doi ani, ajutorul se acorda pentru intregul salariu oferit de patron, in primul an, cu conditia ca acesta sa fie angajat pentru minimum doi ani.

Pentru angajarea unei persoane cu handicap, ajutorul consta in subventionarea cu 75% a salariului, pentru o perioada de doi ani. Totodata, statul plateste integral pentru amenajarea locului de munca cu utilitatile necesare unei persoane cu handicap.

Cererea de finantare se depune online, iar suma solicitata trebuie sa se incadreze intre 10.000 si doua milioane de euro. Firmele care vor ajutor de stat pentru ocupare trebuie sa depuna cererea inainte de a face angajarile efectiv, iar principala conditie de acordare este ca solicitantii sa nu mai fi beneficiat de ajutor de stat prin POSDRU.

Pentru aceste finantari se pot inscrie intreprinderi mici si mijlocii sau companii mari din toate domeniile, exceptie facand cele din sectorul carbunelui, cele aflate in dificultate si care nu si-au platit taxele la stat sau cele care sunt obligate sa ramburseze alte ajutoare de stat primite.

Pentru aceste ajutoare sunt alocate aproximativ 30 de milioane de euro, la care se adauga alte peste 32 de milioane, pentru stimularea angajarilor in mediul rural, finantate din POSDRU. Mai multe detalii despre modalitatea de completare a cererii gasiti aici.