"Munca in Romania este mult prea fiscalizata, ratele sunt mult prea mari. Am fost intotdeauna adepta reducerii CAS cu 5 puncte procentuale. Voi sprijini cat pot sa fie aplicata de la 1 iulie (...) Sunt mare sustinatoare a acestor doua masuri, reducerea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit. Reducerea cu 5 puncte procentuale va avea un efect benefic asupra firmelor si le va stimula sa angajeze cu acte, adica legal. Avem o piata foarte mare a muncii la negru si trebuie redusa", a spus ea. 

Ioana Petrescu a adaugat ca neimpozitarea profitului reinvestit va aduce o crestere a investitiilor straine directe, pentru ca o mare parte dintre firmele straine isi iau profiturile si le duc in afara tarii in aceasta perioada. 

"Vrem sa stimulam formarea de capital si investitiile. Comisia Nationala de Prognoza a facut o analiza si a estimat un impact pozitiv de plus 0,5 puncte procentuale la PIB", a continuat ea. 

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) si scutirea impozitului pe profitul reinvestit raman si pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL", important fiind insa sa poata fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar. 

In strategia fiscal-bugetara 2014-2016, aprobata anul trecut de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu iulie 2014. 

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International sa introduca din iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmand sa fie redactata pana in aprilie, la urmatoarea misiune la Bucuresti a Fondului, a anuntat Ponta, la inceputul lunii februarie. 

Ioana Petrescu a mai declarat la audierea din comisiile de Buget-Finante-Banci, ca va sustine, in principiu, programul de guvernare anuntat, la elaborarea caruia a avut o contributie personala in 2012, desi era la Washington. 

"In principiu, voi sustine programul de guvernare, la care am si contribuit putin in 2012, chiar daca eram la Washington. In principiu, trebuie sa continuam acordurile cu institutiile financiare internationale, mai ales in conditiile internationale acutuale, pentru ca trebuie sa demonstram ca avem stabilitate interna", a afirmat Ioana Petrescu in deschiderea audierilor. 

La fel ca predecesorul sau, fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu, Petrescu a insistat ca va urmari o mai buna comunicare si o transparenta sporita in actul fiscal si o colaborare mai stransa cu mediul de afaceri.