"La sfarsitul lui martie expunerea agregata pe Romania a celor mai mari noua grupuri financiare straine participante la Initiativa de Coordonare era de 97% fata de nivelul initial", potrivit raportului de evaluare al Fondului Monetar International.
Potrivit informatiilor din piata, nivelul reper era de 31,5 miliarde de euro, astfel ca in prezent expunerea trece de 30,5 miliarde de euro. Suma nu a fost precizata oficial niciodata.

Angajamentul initial asumat de bancherii straini a expirat in aceasta primavara, odata cu incheierea primului acord de imprumut cu FMI si Comisia Europeana. Intelegerea cu bancile straine a fost prelungita in paralel cu incheierea unui nou acord de imprumut cu FMI si Comisia Europeana, insa doar la nivel de angajament de onoare, fara sa mai existe si un contract scris.

Pe lista s-au inscris atunci Erste Bank (actionarul majoritar al BCR), Raiffeisen, Eurobank EFG (proprietarul Bancpost), National Bank of Greece (actionarul majoritar la Banca Romaneasca), UniCredit, Societe Generale (BRD), Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Inca din vara lui 2010 acordul a fost flexibilizat, bancherii straini obtinand permisiunea BNR si FMI sa isi reduca expunerile pana la 95% din valoarea initiala, in conditiile in care alternativele de plasament pe plan local au ramas limitate din cauza lipsei de cerere de finantari din partea clientelei, scrie Ziarul Financiar.