Facem bani din noxe ! Romania vrea 2,5 miliarde de euro din drepturile de poluare!
Romania se pregateste sa isi vanda drepturile de poluare ca sa faca rost de bani, iar Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a elaborat si promovat, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, cadrul legislativ necesar unei tranzactii din care am putea incasa pana la 2,5 miliarde de euro.
Cel putin asa arata estimarile actuale! Mai mult, potrivit reglementarilor in vigoare, autoritatile vor putea finanta si investitii in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Economiei, comercializarea surplusului de drepturi de poluare se realizeaza numai de catre Guvernul Romaniei, fara intermediari si numai catre statele prevazute intr-o anexa B a Protocolului de la Kyoto si care sunt parte a acestui Protocol.
Comercializarea se va face prin transmiterea dreptului de proprietate de catre Guvernul Romaniei, in calitatea sa de reprezentant al statului roman.
Sumele rezultate vor intra la Fondul pentru Mediu si vor fi gestionate de catre Administratia Fondului pentru Mediu.
Prin exceptie de la aceasta prevedere, 10% din valoarea fiecarei tranzactii se va face venit la bugetul de stat, pana la indeplinirea sumei angajate de Romania pentru finantarea timpurie.
Proiectele pentru investitii verzi se vor finanta cu respectarea legislatiei privind ajutorul de stat si vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului, se mai arata in comunicatul de azi al Ministerului Economiei.
Romania are, in acest an, un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante, iar sumele obtinute din vanzarea lor ar urma sa fie alocate investitiilor de mediu si de inlocuire a unitatilor vechi de productie a energiei.
Prin vanzarea surplusului de certificate de emisii, autoritatile estimeaza ca vor obtine intre 1,2 si 2,5 miliarde euro.
Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU).
Tara noastra si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.
Pentru intervalul 2008-2012, Romania poate emite circa 1,280 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara, in martie, ca Romania poate vinde certificate de emisii de carbon de un miliard de euro, pe care le detine in baza Protocolului de la Kyoto si pe care nu le-a utilizat.
Borbely mai spunea la acea data ca exista deja discutii in acest sens cu Japonia si Spania, pretul unui certificat fiind de 6,7 euro pe unitate.
Certificatele sunt emise in baza unui sistem al UE legat de reducerea poluarii si sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali.
Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.
Unele dintre companiile de stat, mai precis termocentralele vechi, si-au vandut in ultimii doi ani drepturile de poluare pentru a face rost de bani.
Mai multe despre:
#drepturi de emisii de dixiod de carbon#drepturi de poluare#finantare#termocentrale#vanzari
Pe acelasi subiect: