Grecia promite reduceri la nivelul cheltuielilor bugetare de pana la 10% din Produsul Intern Brut (PIB), economisirea a 30 de miliarde de euro la bugetul de stat pana in 2012, eliminarea salariilor 13 si 14 primite de greci de sarbatori, majorarea taxelor, printre care si TVA-ul de la 21% la 23%.

Ramane insa de vazut daca statul elen va putea sa se tina de cuvant si sa aplice masurile de austeritate la care s-a angajat. "Masurile sunt foarte greu de respectat, avand in vedere experienta din trecut a Greciei si rezistenta sociala, care este ridicata in aceasta tara, insa grecii nu au alta optiune", a spus Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Cititi mai mult pe www.zf.ro!

Cine ajuta Grecia?

Eurogroup, organismul care reuneste ministrii de Finante din zona euro, a aprobat, duminica, activarea unui pachet de imprumuturi de urgenta pentru Grecia, in valoare de 110 miliarde euro, pe o perioada de trei ani, statele din zona euro urmand sa contribuie cu 80 miliarde euro.

"Ministrii din zona euro au convenit azi (duminica, n.r.) sa activeze ajutorul pentru Grecia prin imprumuturi bilaterale", a afirmat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup.

Statele din zona euro vor contribui cu 80 de miliarde de euro la pachetul financiar.

"Pachetul pus la dispozitia Greciei este de 110 miliarde de euro pentru a ajuta statul elen sa-si acopere necesitatile financiare. Statele din zona euro sunt dispuse sa contribuie cu 80 de miliarde de euro. Prima transa va fi disponibila inainte de 19 mai", a adaugat el.

Grecia va trebui sa indeplineasca insa o serie de conditii dure, prevazute in acordul incheiat cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), pentru a beneficia de sustinerea statelor din zona euro.

Numai in 2010, Grecia ar urma sa primeasca imprumuturi de 30 de miliarde de euro de la statele din zona euro, alte 15 miliarde de euro urmand sa fie asigurate de FMI.

Care sunt urmarile?

Conditiile severe impuse Greciei in schimbul unui ajutor financiar vor determina tari din zona euro aflate in dificultate, ca Portugalia, Spania si Irlanda, sa scada cheltuielile pentru a evita o situatie similara, a afirmat, duminica, cancelarul german Angela Merkel.

"Toti expertii estimeaza ca Portugalia, Spania si Irlanda sunt intr-o situatie mai buna ca Grecia. Aceste tari pot vedea ca drumul pe care Grecia a pornit cu Fondul Monetar International nu este usor. In consecinta, vor face tot posibilul sa nu ajunga intr-o situatie similara si au anuntat deja masuri de reducere a cheltuielilor", a spus Merkel, potrivit cotidianului german Bild am Sonntag, citat de publicatia franceza Le Monde.

Ce masuri de austeritate se vor lua?

Grecia va renunta la acordarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu pentru functionarii publici. In cazul angajatilor cu venituri scazute, retragerea celor doua salarii va fi compensata prin acordarea de prime.

Statul elen urmeaza sa reduca deficitul public sub pragul de 3%, acceptat la nivelul UE pana in 2014, desi, in 2009, Grecia a inregistrat un deficit bugetar de 13,6%.

Totodata, guvernul intentioneaza sa economiseasca 30 de miliarde de euro pana in 2012. Suma se adauga astfel economiilor de 4,8 miliarde de euro planificate pentru anul 2010.

Grecia va majora TVA, cu doua puncte procentuale, la 23%, si va creste accizele pentru carburanti, alcool si tutun cu 10%. In plus, salariile functionarilor publici si pensiile vor fi reduse din nou.

Statul estimeaza o contractie de 4% a economiei in 2010 si de 2,6% in anul urmator, inainte de a reveni la crestere, de 1,1%, in 2012.

Principalele masuri adoptate de Guvern:
  • TVA-ul va creste de la 21% la 23% in acest an. Este a doua crestere de TVA, prima fiind de la 19 la 21%;
  • Accizele pentru carburanti, alcool si tutun vor avansa cu 10%;
  • Un nou impozit va fi impus constructiilor ridicate ilegal;
  • Noi taxe pentru poluare, jocuri de noroc si pe profiturile companiilor;
  • Economisirea a 30 de miliarde de euro la bugetul de stat pana in 2012;
  • Alte economii de 4,8 miliarde de euro se vor face doar in 2010;
  • Investitiile publice vor fi reduse;
  • Functionarea institutiilor publice va fi mult mai slab finantata;
  • Guvernul va lua masuri pentru a usura concedierile;
  • Al 13-lea si al 14-lea salariu nu vor mai fi acordate;
  • Varsta de pensionare a femeilor va fi majorata de la 60 la 65 de ani, la fel ca in cazul barbatilor;
  • Din 2015, angajatii vor trebui sa plateasca contributii de pensie timp de 40 de ani pentru a primi pensie (nu doar 37 de ani ca acum).

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!